събота, 23 юни, 2018
0

Къде е лятното кино в Кърджали, кмете?

Киното за кърджалийци все още  е като мираж в пустинята. За да гледат филм децата ми,  семейството пътува до Пловдив или Хасково.  Но като сметнем парите за бензин, билетите, май ще трябва скоро да се откажем, сподели 30-годишната Ивелина Стоянова. Имаме приятели, чиито деца  не са чували за кино, други са водили своите по веднъж и толкова. А едно време митичното кино „Орфей“  в Кърджали имаше два пълноценни салона  и видео клуб. Колко часове прекарвахме в киносалона.

Разбирам, че идеята за 3D кино е неосъществима в град като нашия. Но защо  кинозалата  да я няма. Прочетох, че областният управител  Бисер Николов   предлага публично частно партньорство, за да заработи залата  в сградата на общината и след като изтече договорът с наемателя,   тя да остане за града. Похвална инициатива, дано се намери такъв ентусиаст от Кърджали. През август миналата година  вече бившият областен управител Иванка Таушанова  обяви, че до половин година гражданите на Кърджали ще могат да се радват отново на закрито кино. И най-малко осем прожекции седмично ще има в него. Да, ама не. Надеждите, че след 4- годишно прекъсване Кърджали  ще се сдобие отново с кино,  остават  и тази година напразни.  Тогава бе обявено, че 2200 лева на месец без ДДС  е сумата, която трябва да плаща новият наемател на кино-залата в сградата, където се помещават областната и общинската администрации в Кърджали. Отделно за откритите площи пред залата наемателят ще трябва да плаща още 300 лева на месец. Предишният наемател на кино-залата се отказа от стопанисването на залата поради непосилния наем от 4800 лева на месец.  Но явно никой не поиска да  си надене такъв тежък хомот и да възстанови киното,което на практика не съществува от 2009 година насам.

Е, поне лятно кино да имаме. Тази година БНТ подмина Кърджали, така и не разбрахме защо. Без резултат  остана и обещанието на кмета Хасан Азис, дадено миналата година, че ще вложи 30 хил. лв. за лятно кино в новия градски парк Арда „Арпезос – Север“.  Толкова стрували прожекционният апарат и екранът, които ще са необходими.   Той бе категоричен, че ще настояват пред БНТ за предоставяне на филми от фонда на националната медия  и така общината ще се погрижи почти всяка лятна вечер в парка да има прожекции. Лятото  е към края си, кино в парка да сте видели!

Чуваме, че в Момчилград  почти всеки петък имало  прожекции в парка в центъра на града. Дори искали  мнението на гражданите, за това какви филми да  пускат. В този град също отдавна няма киносалон,  сградата горя преди години и надали ще се появи мераклия да  я купи и възстанови. Такова е положението и в Крумовград. Там сградата, където е киносалонът се руши, няма кандидат да го вземе и стегне. Една прожекция имало  това лято в  обновения парк в Крумовград. И общо взето с това се изчерпват културните  прояви в нашите градове. Като изключим театралните постановки в Кърджали, но пък те  в летните месеци съвсем  оредяха.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  28.08.2013 at 12:13

  Никой е мисли за хората в Кърджали

  0
 2. Анонимен...

  27.08.2013 at 17:34

  Що го питате, той кметът е само обещател, ама за следващите избори пак

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™