понеделник, 18 юни, 2018
0

Себихан Мехмед: Борим се болницата в Крумовград да остане

За хората от големите градове получаването на лекарство по всяко време на денонощието е част от ежедневието. В малките села и градове обаче, купуването на медикамент се оказва задача с повишена трудност. В последните двайсет години една по една аптеките по селата изчезнаха, а хората все повече имат нужда от лекарства. Как се справят с проблема попитахме  кметът на  Крумовград Себихан Мехмед.

-Как се снабдяват с лекарства жителите на вашата община?

 – При нас няма аптеки по селата и хората се снабдяват основно от аптеките в общинския център. В Крумовград имаме поне три аптеки и зареждането с медикаменти е добро. А иначе семейните лекари по селата правят необходимото, ако се наложи по спешност да се реагира. Бърза помощ също се включва. Общинските наместници помагат на възрастните хора, а имаме и лични асистенти. В техните задължения не влиза купуването и доставянето на лекарства, но те го изпълняват и това.

 – Получават ли хората във вашата община адекватна медицинска помощ?

Имаме общинска болница, която все още работи и се надяваме да продължи да работи. Тя, макара и само с три отделения, в момента функционира. Имат малко задължения, общината помага винаги. С решение на общинския съвет дофинансираме малко дейността на болницата.

Борим се, тази болница да остане. От общопрактикуващите лекари имаме незаети девет практики на територията на общината. Проблемът е основно в отдалечените села. Пациентите от тези места обаче са разпределени по други практики. В някои микрорайони имаме лекари, но в други – не, те се обслужват в Крумовград. Трудно е, защото общината ни е много голяма 840 кв.км и една „Спешна помощ” в двете посоки, това е много трудно. Полагаме усилия, да се справяме.

 – За какво не стигат парите в общината?

 – За много неща не ни стигат парите. Ако говорим само за тази последната година, бюджетът ни беше много натоварен, защото една наша административна сграда изгоря и трябваше да я възстановим. Иначе парите не ни стигат за най-необходимите дейности от типа на детски градини, училища, пътища и много други.

Сияна Севова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™