петък, 20 април, 2018
0

Кърджали ще е домакин на национална научна конференция „100 години от разорението на тракийските българи”

Туристическите отряди от няколко училища ще се включат в поход по стъпките на Българската армия по случай 100 години от Балканските войни. Учениците ще положат венци и цветя пред паметниците на героите и ще участват във военни игри в ученическия лагер край с. Широко поле. Походът ще се състои на 28 и 29 септември. Това беше решено на работна среща на членовете на инициативния комитет за честване на годишнината в залата на Областна администрация Кърджали.

През октомври в Регионалния исторически музей в Кърджали ще се състои награждаването на победителите в конкурса за есе, кратък разказ, рисунка, посветени на Балканските войни. Ще бъдат почистени районите около войнишките паметници на територията на областта, а ученическият гвардейски отряд към ГПЧЕ „ Христо Ботев” ще отправи призив към учениците за почистване на паметниците на героите в цялата страна.

На 12 октомври от 10 до 17  часа в залата на комплекс „Арпезос” ще се състои национална научна конференция „100 години от разорението на тракийските българи”,  организирана от Тракийския научен институт и Регионалното тракийско дружество “Д. Маджаров” – Кърджали. Конференцията ще се проведе в комплекс „Арпезос” в областния център. Предвижда се и съпътстваща изложба с материали от Държавен архив Кърджали.

През октомври и ноември във военни клубове и по заявка на училища и читалища ще бъдат прожектирани филми за Балканските войни. Предвидено е и подобряване на околното пространство на паметници в Кърджали, Крумовград и с. Пчеларово, община Черноочене.

На срещата бяха обсъдени  още финансирането и отчетността. Средствата са отпуснати с Постановление №165/12.08.2013г. за предоставяне на допълнителни бюджетни кредити по бюджета на МО и на МС за 2013 г. за честване на 100 г. от Балканските войни. Те са в размер на 37 600 лева.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™