сряда, 25 април, 2018
0

Къде да оставим ненужния си телевизор. В Кърджали – до контейнера

Ненужен телевизор, оставен край контейнер за отпадъци. Това все още може да се види в нашия град. Край него имаше и стара автомобилна гума, която бързо изчезна, явно някой беше сметнал, че ще му свърши работа. А телевизорът беше подритван в продължение на дни, проверяваха явно дали е цял. Стопанинът на този изоставен така нехайно край контейнера навярно не знае, че затова може да го глобят от 50 до – от 150 лв. Според нашето законодателство фирмите, които приемат остарели електрически и електронни уреди, не трябва да взимат пари от граждани за дейността, която извършват. И всичко, което трябва да направите, за да се освободите от стария монитор, телевизор, харддискове и хладилници, е да се поинтересувате къде можете да ги предадете за рециклиране или контролирано унищожаване. Може да позвъните в магазина, откъдето сте купили въпросната вече ненужна вещ,. Фирмите, продаващи електроуреди, са длъжни да имат сертифициран пункт за събиране на излязлата от употреба техника. Или да потърсите организация, ангажирана с оползотворяване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Но понеже това си изисква време и усилия, най-добрият вариант е да оставите телевизора си до контейнера и друг да се погрижи за него.
Преди време в Кърджалийско имаше няколко акции за събиране на електронни отпадъци. И повече нищо не се чу. Обществена тайна е, че в област Кърджали хората нехаят за вредата от опасните за природата отпадъци. Можем да оставим вече ненужните ни батерии във всеки магазин, където продават такива продукти. Търговци са категорични, че това в нашия град все още не е масово явление. А този дребен на вид отпадък е един от най-токсичните, които изхвърляме в природата, защото замърсяват с тежки метали, които проникват в почвата, водата и храните.
Веригите за електроуреди предлагат примамливи промоции за нови и модерни, ако оставите стария си хладилник, пералня и какво ли още не. Оказва се, че има кърджалийци, които просто идват и оставят в магазините ненужните им електроуреди, без да купуват нищо. В магазина на „Технополис” може да предадете и луминисцентни лампи, монитори, дори ненужната ви стара хартия. Фирма „Макметал” има грижата да ги вземе от там и предаде за рециклиране.

В област Кърджали няма нито една площадка, където се събират вече ненужните ни батерии за телефони, фотоапарати и стари електроуреди, обявиха от РИОСВ в Хасково. В Кърджали преди време бяха създадени два общински събирателни центъра. Единият – срещу фирма „Пневматика”, а другият – във „Възрожденци”. Оказва се, че първият е постоянно затворен, а вторият вече го няма.

Кърджалийци опитали поне веднъж да отнесат ненужните си електроуреди в пункта срещу „Пневматика“ , виждайки затворената врата се отказват. И просто хвърлят ненужните си вече вещи в контейнера. Или пък електроуредите ръждясват в мазетата и таваните им. Свидетели сме и на това как във Водното огледало плуват стари електроуреди. Нали открай време реката край всяко селце е била нарочена за място, където да изхвърлят отпадъците си. Времената отдавна не са същите, отпадъците също, но за съжаление традицията за реката-сметище си остава жива.
Старите батерии, изхвърлени в коша се смесват с битовите отпадъци и отиват на сметището. Там ги вали дъжд, пече ги слънце, а тежките метали и киселини, които се съдържат в тях, се просмукват в почвата и водите. Почти всички са канцерогенни, водят до мозъчни увреждания, хронични заболявания и са изключително опасни.
От 2006 г. и в България има специални наредби как да се събират разделно, да се обезвреждат и рециклират като опасен отпадък. Но те остават само на хартия. Все още не сме чули за глобени именно за това нарушение.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™