петък, 20 април, 2018
0

Разбит асфалт и крави ще посрещат шофьорите по пътя за Маказа

Готов ли е пътят от Момчилград до Подкова да поеме натоварения трафик,  когато бъде открит граничният пункт „Маказа“. Според  наши читатели пътят е доста проблемен, с много дупки и без маркировка. Друго предизвикателство пред шофьорите са кравите, които необезпокоявано се движат по шосето.  На много места по новия път от Подкова до граничния пункт бяха  махнати мантинелите   заради недоволството на местните хора, които   не искаха да стигат до нивите си през заобиколни места.  така  и хора , и животин са изложени на риск при натоварения трафик,сигнализират шофьори.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха на читателските въпроси, че  е за предпочитане шофьорите, които пътуват към Граничния пункт „Маказа“  за ползват маршрута Кърджали – спирка „Джебел“ – Джебел – Подкова, който е в добро състояние и може да поеме очаквания трафик.  От началото на годината досега за подобряване на състоянието му по програма Текущ ремонт и поддръжка  Агенция „Пътна инфраструктура“ инвестира близо 200 хил. лв.  Движението на автомобили до 10 т по пътя от Момчилград  до Подкова е ограничено поради активно свлачище при село Прогрес и не доброто състояние на настилката.

Областно пътно управление в Кърджали възстановява мантинелите на местата, които са определени по проект, тъй като те са необходими за осигуряване на безопасността на движението, особено при трафика, който ще преминава в района след откриването на новия контролно-пропускателен пункт.

Що се отнася да това дали ще бъде готов в обявения срок пътят от спирка „Джебел“ до Подкова, отговорът от пътната агенция е, че рехабилитацията на пътя от  Кърджали  до разклона към  Джебел   е приключил   миналата година. На 16.11.2012 г. е издадено разрешение за ползване на участъка.  Напредва строителството  на новия път от спирка „Джебел“    до Подкова. Изпълнени са  малките съоръжения за отводняване на пътя. Големите съоръжения са изградени на 90%. По договор срокът за завършване на проекта е 30 септември 2013 г. Поради необходимост от изпълнението на допълнителни строително-монтажни работи на обекта ще бъдат извършени дейности, които са свързани с настъпили изменения в характера на терена в определени участъци по поречието на Върбица, установени участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия,  необходимост от изпълнение на допълнителни елементи на техническата инфраструктура,  изграждане на връзки с общинска мрежа и проходи за хора и животни под пътя, непредвидени в основния проект поради постъпили искания от засегнатите общини и местното население. За изпълнение на допълнителните видове строително-монтажни работи през месец май  АПИ проведе открита обществена поръчка по ЗОП с предмет „Определяне на изпълнител за Проектиране и строителство (инженеринг) на нови пътни връзки и мерки за укрепване, отводняване и стабилизиране на пътни участъци с проблемни геотехнически и хидрогеоложки условия и удължаване мост над р. Върбица на обект: Път е-85 (I-5) Кърджали – Подкова“. Проектът ще бъде изпълнен и въведен в експлоатация в максимално кратки срокове в настоящия програмен период.  Изпълнителят работи усилено , създадена  е много добра организация и мобилизация, уточняват от пътната агенция.

 

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  06.09.2013 at 00:47

  Кравите тудно ще ги спрат д аскитат по шосето

  0
 2. Анонимен...

  05.09.2013 at 15:26

  Колкото й да се хвалят нашите, че пътят ни е готов , не сме готови за толкова голямо движение на коли

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™