сряда, 20 юни, 2018
0

Васил Къдринов: Защо в продължение на 10 години крумовградчани бяха против златодобива, а сега мълчат

В понеделник Административният съд  ще гледа  делото, заведено от канадската компания „Болкан Минерал енд Майнинг“ срещу  решение на Общинския съвет в Крумовград за  подробния устройствен план на находището на Ада тепе.  На заседанието на 16 август магистратите отложиха делото с мотива, че е нужно да се  направи запитване до Министерския съвет  за това дали Ада тепе е изключително държавна собственост, каза председателят на Общинския  съвет в Крумовград  Метин Байрамали.  В края на април Административният съд в Кърджали отмени мълчаливия отказ на Общинския съвет в Крумовград  относно  подробния устройствен план на находището на Ада тепе.  В 30 дневен срок  местният парламент трябваше да се произнесе  дали ще бъде одобрено или не  искането на канадската компания  „Болкан Минерал енд Майнинг“/БММ/.   Делото бе заведено по  жалба  на БММ срещу Общинския съвет в Крумовград след като   е забавено  с повече от месец решението на местния парламент  за  Подробния устройствен план (ПУП) на находището на Ада тепе.  Засега това май е единствената пречка пред намеренията на канадците зада запачнат добив на ценния метал.

През март граждански организации обявиха,  че ще обжалват пред Европейската комисия концесията за златодобив в Крумовград. Очакваха от тогавашния министър на икономиката Асен Василев, който е консултирал и минни проекти, да развали договора с канадската фирма.  Според  Васил Къдринов от Сдружение за аграрни и екологични проекти – ГЕО дадената без търг концесия е достатъчно правно основание за разваляне на концесията с дъщерната фирма на „Дънди Прешъс металс“ – „Болкан минерал енд майнинг“ . Сдружението има официален отговор от ЕК от 4 март на писмото си за Крумовград, в което комисарят по конкуренцията им отговаря, че  концесия дадена без търг е нерегламентирана държавна помощ.  Ако Европейската комисия не реагира на жалбата им, природозащитниците обявиха, че ще заведат  дело в Люксембург.

Евродепутатът Никос Хрисопулос внесе въпроса  за концесията за златодобива в Крумовград в Европейската комисия,  но все още няма отговор. До съда в Люксембург  още не сме стигнали, каза  за kardjali.news Васил Къдринов.  БСП и ДПС са на власт  сега и те явно подкрепят концесията.  След изявлението на депутата Милко Багдасаров  става ясно защо Маргит Василева  от Инициативния комитет  срещу златодобива не предприема нищо. Очаквах в града да продължи събирането на  подписи, но нищо такова не се случва. Навярно местните хора  искат някой от Пловдив или  София да дойде да протестира вместо тях.  Защо в продължение на 10 години бяха против, а сега  мълчат. Много разочароващо   е това, което става. Щом така са решили, нека се тровят, изборът е техен.

Това, което се случва, е борба между обществото на правовата държава и мафията.  Ние настоявахме  екоминистерството да отмени доклада за оценка на въздействието над околната среда,  защото  в заключението на Здравното министерство не  са  посочени рисковете за здравето на крумовградчани. Само  се казва по принцип какво трябвало да се прави, без да има  и дума, че този проект е оценен като безопасен, обясни Васил Къдринов.  Той недоумява  защо не се чува гласът на кмета на Крумовград Себихан Мехмед, която в началото е  заявила, че е твърдо срещу проекта, който застрашава природата и хората на града. Това не е  адекватно поведение  на един  кмет,  казва Къдринов.

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен

    03.04.2016 at 01:56

    Не бих се наела да коментирам користолюбието на един самозван крадец на идеи без заплащане, само защото той е един преднамерен педофил на малки момченца, организиращ хайки срещу всяка умна жена, включително срещу майката на детето си. Как той и дали „е“ малкият апаш на Ал Пачино от филма „Крамер срещу Крамер“? Това са все въпроси за едни червенокоси, малки адвокаторували мазнокоски. Ще се обърна към службите за организирана престъпност в Европа и Интерпол.

    Снежанка Лапландска

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™