сряда, 20 юни, 2018
0

Производители на капия в Кърджалийско недоволни от изкупните цени

Производители на чушки от Кърджалийско се заканват да не продават продукцията си под 65 – 70 ст. за кг. Преди старта на кампанията хората са притеснени, че търговци изкупуват червената капия средно по 45 ст. „Така продавахме преди 15 години, но тогава цените на водата и за оран бяха други“, коментира кметът на село Звиница Ниази Вели. Той и местните стопани настояват държавата да ги защити от нелоялни прекупвачи и най-вече да спре вносът на чушки от Македония, Турция и Гърция, защото така се убиват родните производители.

Хората казват, че тазгодишната реколта е по-добра от миналогодишната.“Предлагаме здрави и качествени чушки, ако не ни чуят ще оставим продукцията на полето да изгние“, заканват се родопчани и смятат да пишат на земеделския министър Димитър Греков или да поискат среща с него.

В кметство Звиница са засети над 1000 дка пипер и очакват да приберат около 3 хиляди тона чушки. Производителите от Кирковско също са недоволни от занижените изкупни цени.„ Това не са реални цени. Нашата продукция е марка по пазарите в София, Пловдив и Пазарджик. Не можем да си покрием разходите, себестойността на килограм чушки е 40 – 45 ст., затова търговците трябва да сложат поне 20 стотинки отгоре върху цената“, казва и кметът на с. Чорбаджийско Сами Хасан.

Ирина Ангелова

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™