сряда, 20 юни, 2018
0

Днес откриват граничния пункт „Маказа“

След 68 години днес  отново проходът Маказа ще свързва хората от двете страни на границата. Първите коли ще преминат през граничния пункт  още днес, веднага след официалното му откриване в 10.30 часа. Лентата  на новия ГКПП „Маказа – Нимфея“ ще прережат областните управители на Кърджали Бисер Николов и Аристидис Янакидис, областен управител на област Източна Македония и Тракия в Република Гърция.

Ще има и второ откриване, в което ще участват премиерите на България и Гърция, то ще бъде насрочено за по-късна дата.

Пътят през прохода Маказа ще свърже Кърджали с гръцкия град Комотини. Трасето е част от трансевропейския коридор номер девет и осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море. Засега по него ще могат да пътуват само леки автомобили и камиони с тегло до три тона и половина, но след завършването на връзката с магистралата Виа Игнатия новият път ще поеме голяма част от превоза на стоки между България и Гърция.  „Маказа” ще е петият общ пункт с Гърция и най-големият след този на Кулата.  Пътят отговаря на всички европейски изисквания . Граничният контрол ще е общ между българската и гръцка страна.

Отварянето на прохода Маказа отдавна е мечта на хората в региона, които разчитат че пътят ще спомогне за развитието на междусъседските отношения и най-вече на икономиката. Проходът Маказа е затворен веднага след Втората световна война. Споразумение за неговото откриване беше подписано през 1995 година.

От 1996 г. пътят от Русе до бъдещия граничен пункт „Маказа“ е участък от трансевропейския транспортен Коридор № 9 от Хелзинки до гръцкото пристанище Александруполис. В миналото го наричали славянския път, защото както казва професор Иван Батаклиев: „От северното Бяло море при Архангелск до южното Бяло море живеят славяни, в които нагонът за движение към благодатния юг е най-силен.”

В превод думата маказа означава ножица. Древните избрали това име за прохода, свързващ два пътя като остриетата й. Старият път, по който минавали местните хора, е недалеч от село Стрижба, вие се през планината до Комотини.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™