сряда, 20 юни, 2018
0

Прерязаха лентата на пътя през Маказа, първите коли пресякоха границата след 12 часа /видео/

85-годишният Петър Чакъров беше първият пътник, преминал  през граничния пункт Маказа. Развълнуван, той сподели, напуска Беломорска Тракия, когато е 15-годишен през есента на 1944г. Тогава българските войски се изтеглят в пределите на днешна България. Сега пътува към Александруполис заедно със сина си  Стамен Чакъров .  Десетина минути след  12 часа днес първите коли минаха  през  ГКПП „Маказа“ . От българска страна се бе образувала близо трикилометрова колона от автомобили, поели към южната ни съседка.

Кърджалиецът Христо Радев премина  бариерата с велосипед. Той е изминал  разстоянието от Кърджали  до  границата за два часа и половина, до Комотини  му оставаше още час.

Малко преди 11 часа преди това под бурните възгласи на стотици хора областният управител Бисер Николов и колегата му от периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис прерязаха лентата на новия граничен пункт  „Маказа-Нимфея“.  „Събитието е историческо“, обявиха  двамата.

Това е един много важен път. Пътят през Маказа е десетилетна мечта на българските граждани и е с национално и европейска значение. Той ще даде тласък на туризма, търговията и икономиката не само в Кърджалийска област и в съседната гръцка, но и за двете държави, обяви областният управител на Кърджали Бисер Николов.

Засега през ГКПП „Маказа-Нимфея“  ще могат да преминават автомобили за превоз на пътници с не повече от 8 места и товарни превозни средства с тегло до 3,5 тона, посочи Николов и изрази надежда, че тези условия, договорени на правителствено ниво, да са в сила само до изграждането на пътната отсечка спирка Джебел – Подкова, което ще приключи тази есен. Строителството върви с бързи темпове и сега се изгражда моста над река Върбица край Кирково.  Новото 27-километрово шосе ще съкрати пътя до българо-гръцката граница с 15 км, посочи Николов.

Николов  припомни, че началото  е  поставено през  1995 г., когато външните министри на България и Гърция Георги Пирински и Каролас Папуляс подписват междуправителствена спогодба за отварянето на три пункта: „Маказа-Нимфея“, „Еледже-Ехинос“ и „Илинден-Ексохи“.

Този нов път е изключително постижение,  той открива нашият район към Северно море и дава нов шанс за единението на двата ни народа, подчерта Аристидис Янакидис . Нашата периферия от днес няма да е същата и не би трябвало да вярваме на страховете,  съпровождащи откриването на новия път, това би било голяма трагедия, отбеляза Областният управител на гръцката периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис.

На тържеството присъстваха стотици хора от двете страни на границата. Сред гостите бяха депутатите Милко Багдасаров от БСП, Цвета Караянчева от ГЕРБ, Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрула от ДПС, кметовете на седемте общини от област Кърджали, бившите областни управители на Кърджали Калин Примов, Ангел Коджаманов и Иванка Таушанова.

Депутатът от БСП  и председател на парламентарната комисия по регионално развитие Димчо Михалевски подари на гостите чанове с пожелание да огласят отново планината от двете страни на границата както преди години.

Текст и снимки: КърджалиНюз

6 коментара

6 коментара

 1. Анонимен

  09.09.2013 at 22:33

  nay-posle,i az sled 20 dena mislya da izpolzvam toya prohod:

  0
 2. ANONİMEN

  09.09.2013 at 21:06

  Bog e sıtvoril sveta bez granitsi-iskame svobodna zemya bez granitsi…

  0
 3. Кирковчани

  09.09.2013 at 20:36

  Доживяхме най-накрая да имаме път

  0
 4. Анонимен...

  09.09.2013 at 20:16

  След 70 години почти го има пътят

  0
 5. Анонимен...

  09.09.2013 at 17:40

  Dojivqhme eiiiiii, strashen kef. Moreto e nashe

  0
 6. Анонимен...

  09.09.2013 at 17:20

  nai-posle

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™