петък, 20 април, 2018
0

Двойно повече гърци преминаха през граничния пункт „Маказа“ в деня на откриването му

Двойно повече автомобили от Гърция са преминали  в нашата страна, отколкото  български към южната ни съседка. Това е констатацията от първия ден, в който бе открит граничният пункт  „Маказа. При прерязването на лентата гостите от Гърция бяха предимно официални лица и и представители на медиите.  Оказва се, че автомобилите с мераклии  да преминат   в България  са спирани на 10 километра от граничния пункт, докато трае церемонията. Гръцките власти са стигнали до тази мярка  след  заплахите  на работници, които обявиха, че ще протестират заради  неизплатени  заплати от гръцката  строителна фирма  „Йонис“.

В следобедните часове обаче потокът от гръцки коли е нараснал многократно.  Гости от южната ни съседка  можеха да се видят в центъра  на Кирково, превзеха и заведенията в Момчилград.  Не останаха излъгани и надеждите на собствениците на супермаркет  „Криста“ в Кирково за повече оборот след откриването на граничния пункт. Днес  привечер магазинът  беше  препълнен от гръцки купувачи.

Не закъсняха обаче сигналите за  препречилите пътя  на пътниците от Гърция крави.  Гърци са  се жалвали, че добичетата спокойно  пресичат пътното платно или препречват  пътя на колите им.  Мантинелите , които бяха премахнати от местните хора по новия път към границата все още не са възстановени, на шосето  внезапно излизат не само крави, но и каруци и автомобили,  с които хората  от Кирковско  прибират  пипера  от нивите. И рисковете  от инциденти на пътя не са никак малко.

Близо трикилометрова колона  от автомобили  и хора ,  нетърпеливи да влязат в Гърция през новия граничен пункт  се беше образувала малко след като  приключи скромната церемония по откриването на ГКПП Маказа – Нимфея.  Тогава колите от гръцка страна, поели към България  бяха  съвсем малко. Бариерите бяха вдигнати малко след 12 ч. и пропуснаха първите автомобили от събралата се километрична опашка. Преди това областните управители на Кърджали и на Източна Македония Бисер Николов и Аристидис Янакидис прерязаха лентата на новия граничен пункт. Той е петият между България и Гърция и свързва Северна Европа с пристанищата на Бяло море.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™