събота, 23 юни, 2018
0

Иван Герганов ще представи България в Абу Даби

Единадесетокласникът Иван Герганов от СОУ „Петко Рачов Славейков” е включен в състава на България за Световното младежко научно изложение “International EXPO Science”, което тази година ще се състои от 13 до 19 септември в Абу Даби. Трима ученици ще представляват България. Иван спечели участието в българския отбор с класирането си на 5-то място в Националния конкурс “Млади таланти”. Той участва с тема от комбинаториката „Едно ново приложение на разбиванията на числа”. Лидерът на Кърджали се завърна от конкурса с грамота от министъра на образованието и науката професор Анелия Клисарова. Иван подобри успеха си от миналата година, когато на същия конкурс беше класиран на шесто място. Националният конкурс „Млади таланти” е състезание за ученици и студенти от 15 до 20 годишна възраст, като класирането е общо за всички възрасти и за всички научни направления. Тази година Иван има най-добро класиране сред участвалите с теми по математика.

Завърши и поредната Лятна изследователска школа по математика и информатика. Трима ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов, Николай Атанасов и Хубен Иванов бяха сред 36-та участници в елитния лагер. С тях бе и техният учител Вълчо Милчев. Славейковци спечелиха правото да бъдат сред избраните и да бъдат спонсорирани от Фондация Америка за България след отличното си представяне в Националния конкурс за проекти по математика и информатика през пролетта. За нивото на школата говори и фактът, че лекции изнасяха двама академици, един член кореспондент на БАН, двама професори и двама доценти от БАН.

Лятото включваше и още едно преживяване на математическия първенец Иван Герганов. Той бе и на деветдневната лятна среща на стипендиантите на Американската фондация за България.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™