събота, 23 юни, 2018
0

Гроб на еретеци, убити от християни през 13 век, бе разкрит на Перперикон

В последните дни от разкопките на Перперикон  екипът на проф. Николай Овчаров  е разкрил  гроб на семейство еретици. Това обяви днес  на заключителна пресконференция археологът.  Погребението се датира в  първата половина на 13 век.  Семейството е поставено в гроба по един нестандартен начин. Това погребение не може да бъде нито християнско, нито мюсюлманско, заяви Николай Овчаров.Телата  са на  мъж и жена, положени са в гроба надясно,  а  жената държи в ръцете си малко дете. По черепа на мъжа археолозите откриват дупчица, най-вероятно от проникване на острие  на стрела в главата.  Според  Овчаров най-вероятно става дума за насилствена смърт на  еретици, убити от „правилно мислещи“ християни.  Преди 10 години  при некропола на Клисе башъ в подножието на Перперикон е  открита яма,   на дъното на която е намерено семейство –  мъж, жена и дете, които   са буквално хвърлени в ямата. Тогава още бе изказана тезата , че  вероятно става въпрос за еретици, припомни археологът и припомни,  че първата половина на 13 век е времето на катарите, албигойците в Западна Европа,  на нашите богомили, павликяните – все отклоняващи се от християнската догма ереси.  Нямаме много данни, че срещу еретиците са изпълнявани такива наказания,  но тези находки , както и откритията на Васил Николов показват, че възможно е имало  доста по- драстични наказания срещу тези хора, добави Овчаров.

Гробът  на еретиците е близо до другата голяма находка от това лято – вампирското погребение, свидетелстващо за смесването на християнски и езически ритуали от втората половина на 13 век.  Вампирът от Перперикон е със забит  масивен железен предмет в лявата част на тялото. Според  Овчаров подобна находка неслучайно „изскача“ в Източните Родопи, защото в предишни години са открити и други необичайни погребения в региона. При разкопаване на некрополи от X-XII в. край селата Седларе и Мишевско, Момчилградско, са регистрирани много обичаи срещу вампирясване. На Перперикон е използван лемеж (желязната облицовка на дървеното рало), забит в раменната част на тялото, при което  ключицата е счупена, а челюстта – разтворена.  До гроба на вампира са открити още два гроба,  при които се наблюдава друг езически обичай при християнско погребение – т.нар. Харонов обол, който се свързва с поставянето на две или три бронзови монети в гроба. Слагат се в малка торбичка на кръста, а понякога и между зъбите. Археолозите са открили  Харонов обол и  в епископския гроб в църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали преди  15-16 години.

Повечето от находките този сезон са от средновековието, от каменно медната епоха  са единични. Най-импозантната част от откритията тази година са от античността – 3 – 5 век от новата ера. Сред  откритията  от това лято е и  бронзов олтар от XIV-XV век пр. Хр., както и монетно бронзов съкровище от първата половина на XIII в.  Разчетени са  надписи от Перперикон, които разказват за покръстването на Родопите през IV век и за мисията на апостол Павел в Тракия. Открита е и уникална рисунка от V в. с изписан трисвет – една от най-често произнасяните молитви в християнския свят и до днес. На нея е изобразен мъж, за който се смята, че е Исус върху паун, който е символ на възкресението, и кръст с алфа и омега – също символично представяне на Христос. Единствената ранна рисунка на Исус, открита досега у нас, се намира в Пловдив. Намерени са и надписи, изброяващи имената на 12-те апостоли, поясни още археологът. Надписите  са  на няколко групи,  пръснати по перилата на амвона и са разчетени от д-р Николай  Шаранков от Софийския университет .

Поредната интересна находка е бронзова пластинка с най-ранния надпис на арабски,  който е откриван в България. Според  Екатерина Венедикова той гласи:“ Свещената война води до вечно ….“  – турцизиран арабски текст , датира се през първата половина на 14 век   и е стояла върху бронята на османския военачалник . Това е още един щрих към османската обсада н Перперикон и уникат  от времето на ранното  нашествие на османците.

Екипът отчита, че това лято е свършена огромна работа,  въпреки по-малкото средства, отпускани  през предишните години.  Вижда се краят на Акропола, още един сезон ще е достатъчен,  за да можем да предоставим  площта на двореца- светилище и Акропол да бъдат превърнати в туристически паметник.  Плановете на Николай Овчаров са обещаният  един милион от Симеон Дянков да бъде заложен в бюджета за следващата година  за реставрация и консервация на северния  и западния сектор на Акропола.

Досега  на Скалния град са открити повече от 10 каменни олтара, но нямало как да бъдат датирани. Тази година попаднали  на останките на  глинен олтар от каменно медната епоха, в него имало вградена керамика, която дала възможността той  да се датира 15 – 14 век преди новата ера, разказа Овчаров.  В северният сектор Перперикон тази година са открити и проучени повече от 10 сгради, които са  с голяма дължина, с улици и малки площадчета. За 14 години разкопки са открити  над 5000 монети от различни епохи, тези от средновековието са най-много.

Сред  представените от археолога находки от Средновековието имаше седем пръстена,  шест бронзови и един сребърен с монограм, фибула, сребърна обица, една костена дръжка от нож с орнамент птиче око. Имаше монета на Йоан Кантакузин от 14 век, която е  единствената досега откривана в България, както и три сребърни монети  от времето на Иван Асен,  залепени една за друга при пожар.  Имаше и идолче от ранножелязната епоха и сърпче от каменно медната епоха.

 

 

 

1 Коментар

1 коментар

  1. Анонимен...

    13.09.2013 at 17:01

    Интересни открития!

    0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™