сряда, 20 юни, 2018
0

Кой ще спечели повече от прохода Маказа

Кой печели повече от откриването на новия граничен пункт Маказа – Нимфея? Гърците или ние? Познавачите веднага ще ви кажат – гърците, те и затова са познавачи. Да, но и нашите не им отстъпват. Очакваме вълна от гръцки клиенти през уикенда. В това са категорични търговци и в граничната община Кирково, и в Кърджали. От няколко месеца собствениците на магазини в района тръпнеха кога ще бъде пуснато движението през новия ГКПП Маказа – Нимфея, на който се възлагат надежди да даде тласък на местната икономика.  Най-големи са очакванията в Кирково, където безработицата е доста над средната за страната. Още от миналата седмица в местните магазини бяха готови с цени в евро, а на гърците, преминаващи през граничния пункт в първия ден, бяха раздавани рекламни брошури.

Очакваният бум в търговията обаче не се получи. Непосредствено след откриването на пункта границата пресякоха едва около 50 автомобила. Най-големият наплив в граничното село Кирково бе в понеделник вечерта. Тогава пред новооткрития супермаркет, в който съдружници са българин и грък, бяха спрели около 100-тина автомобила. Местните се успокояваха, че причина за слабия интерес е фактът, че пунктът се открива в работен ден.

Това, на което залагат търговците от българска страна, са атрактивно ниските за гърците цени и краткото разстояние между Комотини и Кърджали. Двата града са на 76 километра един от друг, които се вземат за малко повече от час с автомобил. Пътят, който ги свързва, е функционирал до края на 1944 година, след което границата между двете държави се затваря.

18 години бяха необходими, за да стане факт новият ГКПП Маказа – Нимфея. Споразумението между България и Гърция за него беше подписано през 1995 година, а строителството стартира десетина години по-късно. След дълго протакане трасето и от двете страни беше завършено. Освен че скъсява разстоянието между Гърция и централната част на Южна България пътят е и доста по-бърз в сравнение с използвания досега през ГКПП-Златоград.

На този етап през ГКПП Маказа – Нимфея могат да преминават микробуси с до 9 места, включително с мястото за шофьора, и лекотоварни автомобили до 3,5 тона. Автобуси и по-големи камиони ще бъдат пуснати едва след изграждането на връзката на пътя от гръцка страна с магистралата „Виа Игнатия“ и новия български път от спирка „Джебел“ до с. Подкова.

От гръцка страна пътят е значително по-добър

Той преминава през 5 тунела, чрез които се избягват стръмните части на Южните Родопи. Разстоянието от границата до Комотини е около 24 километра и се взема за около 20 минути. Проблемът е, че гърците все още не са обозначили с достатъчно табели трасето, по което преминават идващите от България автомобили. В Комотини живеят около 50 000 души, а в града има и голяма промишлена зона. Търговията се върти от малки и средни фирми. Голяма част от гръцките търговци са против отварянето на границата, защото съществува сериозна опасност бизнесът им да пострада.

Цените в България са почти двойно по-ниски в сравнение с тези в гръцките магазини.Дори масовите разпродажби на летни стоки в края на сезона не могат да се сравнят с цените в Кърджали. Чифт обувки с 50-процентно намаление в Комотини се продава срещу около 50 евро. Хранителните продукти също са значително по-скъпи. Килограм качествено свинско се харчи по 7-8 евро, а пилешкото е 3,50 евро. Дори гръцката риба, предлагана в Кърджали, е на по-ниска цена. В българската част от Родопите килограм сардина върви по 5 лева , а в Комотини е 6 евро.

Гръцките търговци не вярват, че по-качествените стоки ще бъдат предпочетени пред тези с по-ниските цени. Доходите на гърците през последните години сериозно пострадаха и районът на Кърджали вероятно ще се превърне атрактивно място, от което ще могат да се снабдят с евтини продукти.

В Комотини не изключват след няколко месеца напрежението сред местните търговци да ескалира и да се стигне до проблемите с амбулантните търговци, които имаше в района на ГКПП-Златоград. Мащабите около прохода Маказа, обаче вероятно ще бъдат значително по-големи, защото пътят през Златоград е по-скоро локален.

Андрей Стоянов

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™