събота, 23 юни, 2018
0

Акиф Акиф: Приемането на сирийци е доказателство, че знаем как да протегнем ръка на хора в нужда

Акиф Мехмед Акиф е роден в Момчилград на 15.11.1965 г. Завършил е Техникум по машиностроене. Два мандата е общински съветник от ДПС в община Момчилград – от 2003 до 2011 г . Дълги години работи в частния сектор. Бизнесът му се развива в сферата на туризма, производството на тестени изделия и строителството. В периода 2005 – 2008 г. изгражда хотелски комплекс „Маказа” край пътя Кърджали – Момчилград.

– Г-н Акиф, в разгара на сирийската криза, Вие заявихте готовност да приемете сирийци в Момчилград. Какво Ви мотивира да предложите помощ за настаняването на бежанци в общината?
– Община Момчилград наистина има готовност да приеме сирийски бежанци. Загрижени сме за случващото се в арабската страна през последните месеци и следим внимателно развитието на проблема със засиления наплив на сирийци към България. Смятам, че Момчилград разполага с достатъчно подходящи сгради, в които можем да подсигурим подслон на около стотина бежанци. Държа да подчертая, че ние стриктно се ръководим от политиката на държавата по този проблем и разбира се намеренията ни биха се осъществили само и единствено след постановление на Министерския съвет.

– В кои сгради в Момчилград могат да се настанят сирийски бежанци?
– За съжаление, поради демографски причини през последните десетилетия в общината бяха затворени десетки училища. Част от тези закрити вече сгради са годни за приютяване на сирийски емигранти. Друг вариант за настаняване на бежанци е и закритото военно поделение. То е с капацитет за около 2 хиляди души. Иначе в града има и ученически пансион, в който може да се приемат близо стотина имигранти.

– Откъде биха дошли финансовите средства за настаняването на бежанците? Освен държавните средства, може ли да се отпуснат и пари от бюджета на общината?
– Община Момчилград разполага със значително скромен годишен бюджет от порядъка на няколко милиона лева, които трудно ни достигат дори за нуждите на местното население. Така че няма как с тези възможности да поемем настаняването на сирийските бежанци със собствени средства. Ако правителството одобри обстойно анализиран план за настаняването им, ние сме готови да покажем воля и да им съдействаме с база.

– Какво е състоянието на изброените от Вас помещения? Сериозна ли е нуждата от ремонти?
– За ремонта на въпросните сгради ще са ни нужни стотици хиляди лева. Ние вече споделихме и една друга идея пред областния управител на Кърджали Бисер Николов. Имаме предложение и бежанците могат да бъдат настанявани в хотели и пансиони из страната, където базата е добра, а е налице и работещ персонал.Така, вместо да се инвестират милиони в ремонтите на старите и изоставените сгради, бежанците могат да бъдат настанявани на приемливи цени в хотели, естествено с подкрепата на държавата.

– Как смятате, че местните в Момчилград биха реагирали, ако в града бъдат настанени бежанци?
– Регионът ни векове наред се слави с толерантността между религиите. Момчилградчани винаги са живели задружно, празнували са заедно религиозните си празници, делили са обща софра, независимо от различните етноси. За нас сирийските бежанци ще бъдат поредно доказателство, че ние сме добри домакини и знаем как да протегнем ръка на хора в нужда.

– Междувременно нямате ли притеснения, че ако се случи да приемете сирийски бежанци, сред тях може да има и престъпници?
– Убеден съм, че Министерството на вътрешните работи има правилна политика и регулира с особено внимание преминаването на сирийските граждани през държавните граници. Вижте, за съжаление престъпниците са част от всяко едно общество. Нима през годините в България не сме се натъквали на престъпници, лъжци и измамници. Напротив, мисля, че сред сирийците има немалко образовани хора, които биха се вписали отлично сред момчилградчани и биха допринесли за развитието на града. Сигурен съм, че сред тях има и хора с различни професии. При нас например имаме нужда от агрономи, стругари, автомонтьори, строителни техници, шивачи.

– Значи предполагате, че самите сирийци биха допринесли с нещо за развитието на Момчилград и на страната ни като цяло?
– Очакванията ни са сирийските бежанци да допринесат за развитието на общината така, както наши съграждани са спомогнали за развитието на други райони зад граница. Ние например сме се доказали с усърдност и добронамереност в чужбина, затова защо да не се даде шанс и на сирийците да се развиват у нас.

– Ако бъде одобрен Момчилград за настаняване на чужденци, какъв екип от хора ще се грижи за настаняването на бежанците?
– Не бих могъл да коментирам на този етап. Този въпрос трябва да бъде решен от правителството, след което решението им да се спусне до съответните общини, където ще бъдат настанени сирийските бежанци. Няма място за песимизъм, ако искаме общините ни да поемат в правилната посока за осигуряването на по-добър стандарт на живот. Както сирийците, така и ние като домакини, ще имаме уникална възможност да се учим един от друг и да предадем своите знания и качества за развитието на Момчилград.

– А с какви други проекти се занимава община Момчилград?
– Тук искам да отбележа, че за нас от значение е всеки реализиран проект, допринесъл за развитието на община Момчилград и подобряването на жизнения стандарт на хората. В момента тече строителството на Водния цикъл, който ще доведе до промяна в качеството на живот на над 10 хиляди момчилградчани. Реализирането на този проект е пример и доказателство за смисъла в инвестирането в екологичната инфраструктура. След реконструкцията и изграждането на нова водоснабдителна и канализационна мрежа, ще решим проблемите на общината за 50 години напред. Амбицията ни е през 2014 година всяко едно населено място в община Момчилград да бъде водоснабдено. Няма как като кмет да бъда спокоен от факта, че все още има села без вода, при все това, че отдавна сме навлезли в ерата на технологиите. През последните две години решихме проблемите с водата на над десет села и махали. Остават ни още няколко, които се надявам да решим до края на следващата година. Сред основните приоритети на общината са също откриване на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и завод за преработка на месо, които биха насърчили овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Работим и по проект за изграждането на „Пътна връзка на Момчилград с път Кърджали – Подкова”, която ще осигури пряка връзка на Момчилград и другите населени места в общината с пътя за ГКПП „Маказа – Нимфея”. Проектното предложение включва още изграждането на мост над р. Върбица и рехабилитация на надлез над жп линия.

Борислава Бибиновска

novinar.bg

 

5 коментара

5 коментара

 1. Анонимен...

  25.09.2013 at 16:10

  kmete to za nas nqma rabota ti za siriycite mislis po nqkoi sela oshte nqma voda pogledni si malko grajdanite

  0
 2. Анонимен...

  25.09.2013 at 12:25

  v hoteli a? kmete shto ne gi nastanish v makaza, dobre shte im e tam :D

  0
 3. Анонимен...

  25.09.2013 at 11:11

  Нека първо попитат хората от града дали искат бежанците

  0
 4. Анонимен...

  25.09.2013 at 10:56

  Няма лошо да се помогне, но на каква цена за нас е това

  0
 5. Анонимен...

  25.09.2013 at 10:54

  Кмете, тук не е Швеция!!!

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™