събота, 23 юни, 2018
0

Бисер Николов свика заседание на Областния съвет за развитие

Областният управител на Кърджали Бисер Николов свика заседание на Областния съвет за развитие на 27 септември 2013г. от 10 часа. В проекта за дневен ред  са включени обсъждане и вземане на решение за приемане на  Областна стратегия за развитие за периода 2014 – 2020г., представяне на проекта на Регионален генерален план на водоснабдяването и канализацията на обособената територия на „В и К” ООД – Кърджали,  обсъждане на Стратегия за развитие на туризма в област Кърджали за периода 2012-2015г., изготвена в изпълнение на проект „Съвместна туристическа инициатива / JTI-TARGET”.

На заседанието ще бъде представен и мониторингов доклад за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги на Област Кърджали (2010-2015 г.) за 2012 г. Ще бъде обсъден  иновативен модел за добро управление на конкретни политики чрез създаване на обществено-консултативни платформи по проект „Правото на добро управление и добра администрация – гарантирано право на гражданите в Област Кърджали”.

Областният съвет за развитие ще обсъди предложение за иновативен модел за по-добро управление на политиките в област Кърджали в сферата на туризма, земеделието и околната среда. Същността на иновативния модел и подробности за създаването на консултативни съвети за тези три изключително важни за областта сфери ще бъдат оповестени на пресконференция на областния управител. Моделът е изработен в рамките на започналия миналата година проект Правото на добро управление и добра администрация– гарантирано право на гражданите в Област Кърджали”, изпълняван от Областна администрация Кърджали. Той предвижда да бъдат създадени и съвсем скоро в област Кърджали да заработят обществено-консултативни платформи в туризма, земеделието и околната среда. Това ще са първи по рода си обществено-консултативни платформи в България.

За създаването на платформите, които накратко могат да бъдат наречени и граждански съвети, е използван опитът на Холандия – страна с дълги традиции в тази област, и по-конкретно добри практики на Регион Хага. Холандският опит показва, че прякото включване на заинтересованите в изработването на политиките е от ключово значение те да ги подкрепят, което от своя страна гарантира по-добро качество на плановете и стратегиите и подобрява качеството на изпълнението им.
Досегашните три фази на проекта показват, че има нужда и широка обществена подкрепа за създаването на обществени платформи. Съществува обаче и съмнение, че платформите наистина ще допринесат за разработването и прилагането на политики. За да се преодолее тази бариера, трябва да бъдат създадени ясни правила кой може да участва в платформите и какво е потенциалното влияние (правата при гласуване) на всеки един участник. Освен това Областната администрация и общините трябва да покажат достатъчно ясно от самото начало как възнамеряват да отговарят на дискусиите и на решенията на платформите. Особено важно е да бъдат създадени ясни правила за тяхното участие и за гласуването в платформите. В рамките на изпълнението на проекта бе констатирано, че за функционирането на платформите е нужно също така активното участие на всички техни членове. Накрая, но не на последно място, необходима е и приемственост. Това трябва да се постигне чрез график за редовни срещи, годишен работен план и секретариат, подпомагащ работата на платформите.
Предлага се всяка от трите платформи да има 17 члена с право на глас: един член на Областната администрация, по един член от всяка една община в Областта, четирима членове от сдруженията на бизнеса и четирима – от гражданското общество.
Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™