събота, 23 юни, 2018
0

Европа „ Говори с мен” в ГПЧЕ „Христо Ботев”

Цивилизованото  взаимно обогатяване е възможно, когато народите се опознават в дълбочина. А това може да става чрез овладяване на националните им езици.  Всички ученици в кърджалийската езикова гимназия знаят, че Европа говори на 24 официални езици, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, и се отбелязва в гимназията всяка учебна година.

Езикът е първата врата, която трябва да бъде отворена, затова  мотото тази година е „ Говори с мен”. Инициативата е на двама млади доброволци, който  ще работят една година в гимназията – Вили Шнайдер, по програма Kulturweit на ЮНЕСКО и  Ирма Коцер от САЩ, по програма Фулбрайт. По тяхна идея  новите ботевци  от випуск 8 клас се включиха в състезание с „memory cards” за разпознаване и запаметяване на фрази и страни. През целия ден новоприетите ученици проследяваха Европейски кръстопът, като  имаха възможност да се запознаят с различни култури и езици, напътствани от учителите по чужд език и ентусиазираните чужди гости в гимназията.

Щафетната игра ”АBC..” разпали спортния дух у всеки един от тях и те с желание се надпреварваха да събират думи на чужди езици и да попълнят табла с тях. Вили Шнайдер се погрижи всички участници да открият  и ”сладката” страна на езика, като похапнаха бонбони за награда.

Днешният празник  бе едно приятно изживяване в многообразието на езиците на Европа.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™