понеделник, 18 юни, 2018
0

Хидроенергийна компания „Горна Арда“: Нямаме информация за интерес от страна на китайски компании за инвестиции

В отговор на изявления на народния представител от БСП Милко Багдасаров, публикувани в някой централни и регионални издания днес Хидроенергийна компания „Горна Арда“ би искала да направи следните уточнения, се казва в прессъобщение от компанията до КърджалиНюз.BG:

Проектът „Горна Арда“ все още се намира в подготвителна фаза, насочена към оптимизиране и осъвременяване на първоначалния проект, замислен преди повече от 30 години. За този период развитието на хидроенергетиката, промените в изискванията към опазването на околната следа и идеите за необходимостта от включване на по-голям дял енергия от възобновяеми източници се промениха кардинално. За да отговори на съвременните изисквания на обществото и да предостави проект, който да е максимално щадящ околната среда, предоставящ реални ползи за хората, живеещи в региона на изграждането му и изгоден от гледна точка на очакваната цена на произвежданата енергия, акционерите в проекта – EVN и НЕК, работят сериозно по неговото подобряване.

Нито EVN, нито Националната електрическа компания са получавали сигнал от какъвто и да било инвеститор, който да е изявил желание да се включи в проекта. В тази връзка не сме информирани и не бихме могли да потвърдим информацията за наличен интерес от страна на китайски компании за инвестиране в проекта. Нито един от двамата акционери за момента не разглежда възможността да се откаже или продаде дяловете си или част от тях на трета страна. Напълно неоснователни са и твърденията, че единият от акционерите – EVN AG има финансови затруднения.Финансовите отчети на компанията са публикувани и достъпни. Резултатите показват, че EVN не изпитва финансови затруднения и няма основания да се мисли, че компанията изпитва затруднения във финансирането на който и да е от проектите, по които работи.

В заключение бихме искали да изразим становището си, че проект от мащабите на „Горна Арда“, който е очакван с огромно нетърпение от местната общественост, не би следвало да става предмет на спекулативни твърдения.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™