петък, 20 април, 2018
0

Възпитаници на Езиковата гимназия припомниха военните действия по време на Балканската война

Под патронажа на областния управител на област Кърджали, Военния клуб, Регионалния инспекторат по образованието и Туристическо дружество Кърджали през почивните дни се проведе ученически поход „По стъпките на българската армия”, посветен на 100 годишнината от Балканските войни. Началото на похода бе дадено в Пчеларово, там откъдето са започнали бойните действия за освобождението на Кърджали. За втора поредна година  представителното тържество край паметника на загиналите през 1912-1913 г. в селото бе организирано от учители и ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Отново прозвучаха емблематичните стихове от „Новото гробище над Сливница” от патриарха на българската литература-Иван Вазов, а младите ботевци, с истинско чувство на гордост, разказаха за събитията от есента на 1912 година. Те  представиха мигове от историята на военните действия, чрез спомените на старите пчеларовци и трогнаха до сълзи събралото се множество.  Разказвайки за историята на паметника и за военните действия по време на Балканската война, те показаха  патриотизъм и активна гражданска позиция, поемайки отговорната задача да дадат началото на втория ученически поход „По стъпките на българската армия“. Танцът на Гвардейците на гимназията събра аплодисментите на публиката и развълнува наследниците на участниците във войната, в чиято памет е издигнат мемориалът в селото. Изявата на младите възпитаници на езиковата гимназия  превърна деня в празник за всички жители на селото, които пазят в сърцата и умовете си споменът за тези дни.

Към събитията от Балканската война, събития, които олицетворяват българският дух и мъжество насочи вниманието на присъстващите и Станка Вълова, учител по история в ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали и ръководител на клубовете „Млад историк” и „Родолюбие”. В словото си тя подчерта:   „Да си българин не е въпрос на име, гражданство или произход! Да си българин е въпрос на воля, морал и усещане на принадлежност.Доказват го хилядите земеделци, занаятчии, чиновници и интелектуалци, които за една вечер се превръщат в истински войници и с героизма си накараха да замлъкне цяла Европа! В историята ни има много разтърсващи примери на единение, но най-доблестен е Балканската война, определяна като война на българските надежди. Нека преклоним глава пред генералите, офицерите и войниците, които изпълниха възрожденският завет и воюваха за свободата на своите братя от Източните Родопи, Одринска Тракия и Македония. Нека с поведението си бъдем достойни за своята история!”

Тържеството в  Пчеларово бе уважено от полковник Владимир Лалов от Министерството на отбраната, майор Евгени Енчев –заместник началник на Областният военен отдел в Кърджали, началника на РИО Кърджали Гроздан Колев, кмета на Пчеларово Маргарита Стойкова и отец Ангел Стаматов. Представителният ученически отряд от ГПЧЕ „Христо Ботев”, заедно с отрядите на учебните заведения  от областта в рамките на два дни преминаха по стъпките на воините от Балканската война и положиха венци и цветя и на паметника на генерал Делов, паметника на руския лагер, Костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската война и паметника на генерал-майор Никола Генев в  Момчилград, паметника на загиналите през 1912г. при Маказа и паметника на Освободителите в Кърджали. На заключителното тържество всички училища – участници в похода бяха отличени от областният управител на Кърджали  за своето участие и за съпричастността им към събитията от историята, имащи важна роля за Освобождението на града и региона.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™