понеделник, 18 юни, 2018
0

До две години Кърджали ще има пречиствателна станция

53 0000 души ще усетят ефекта от проекта за водния цикъл, над  6000 ще имат достъп до нова канализационна мрежа, над 5000 кърджалийци ще имат достъп реконструирана водопроводна мрежа, заяви министърът  на околната среда и водите Искра Михайлова, която заедно с  кмета на Кърджали Хасан Азис направи днес първа копка за изграждането на Водния цикъл. Той включва пречиствателна станция,обновени водопроводи и канализационни колектори.

На церемонията присъстваха  председателят на общинския съвет Раиф Мустафа, народните представители от ДПС Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, областният управител Бисер Николов, омбудсмана  Хакиф Еин, директора на Екоинспекцията в Хасково Димитър Илиев, кметове на община, отец Петър   и районният мюфтия Бейхан Мехмед, Павел Калистратов , представител на строителния консорциум.

Днес е един от важните за развитието на Кърджали дни. Европейска България не може да се нарече такава,  ако не изпълнява екологичните критерии за своето развитие.  Винаги сме казвали, че ние сме един от европейските  градове на България, но със започването на този проект,  това ще звучи по- убедително, защото ще сме изпълнили  един много важните критерии на Европа. Проектът води началото си от 7-8 години, когато започват предпроектните проучвания по програма ИСПА.  Ръководството на общината работи  в последните години за подобряване и изпълняване на всички екологични критерии на Европейския съюз, което ни праща отново в челото на общините в страната по този показател, заяви Хасан Азис. Посочи и примери с подкрепата за въвеждане на нова технология за цинково производство в ОЦК, реализацията на Водното огледало, което реши проблема с изливането на отпадни води в коритото на река Арда. Започнахме изграждане на паркови в зони в идеалния център на града, отвеждайки Кърджали отново на първи позиции по критерия „зелен град“. Сега дойде време и за историческия проект за интегриран воден цикъл, който е изключително важен за подобряване на условията за живот, добави кметът и помоли  за  търпение от страна на кърджалийци  заради неминуемите неудобства, които  работата по проекта той ще причини на жителите на областния град.

Поводът, който  ни е събрал тук,  оправдава усилията и труда на много хора в продължение на много години, каза министър Михайлова. Правим  първа копка на един от тежките проекти, които се финансират  по програма „Околна среда“. Проект който съдържа технологични предизвикателства и високи цели, който предполага сериозно изпълнение,  който е съсредоточил усилията и труда на целия екип на община Кърджали,  експертите  от министерството, работили по проекта.

Всичко е във ваше ръце,  обърна се тя към  представителя на строителния консорциум. Надяваме се че резултатът ще бъде успешен и след 15 месеца ще са съберем тук отново,  за да кажем , че проектът е изпълнен и са подобрени условията на живот на кърджалийци.  Защото 53 0000 души ще усетят ефекта от този проект, над  6000 ще имат достъп до нова канализационна мрежа, над 5000 кърджалийци ще имат достъп реконструирана водопроводна мрежа, подчерта министърът .

След като всички са си свършили работата,  остава и ние,  строителите да си свършим своята, каза Павел Калистратов .  Аз съм пред вас да поема този ангажимент.  Ще работим с възможно най-технологичното и най качествено оборудване. Ще има и  прах и кал и се извинявам за това. Имате нашето уверение и съдействие, че ще направим всичко да не се създава напрежение по време на работата ни. Уверявам ви че обектът ще бъде приключен   преди поставения  срок, бе категоричен той. Канализационната мрежа ще достига на 8 метра дълбочина, а нивото на довеждащия колектор е заложено да бъде под нивото на язовир „Кърджали“. Проектът трябва да завърши до средата на 2015 г., като ще се работи и през зимата.

Ние пътуваме и летим във времето  на нашия град с два народа,  две вери и в същото време заедно, обърна се към събралите си отец Петър. Нека се изпълнят  добрите начинания за нашия град,   които имат желание да осъществят и градоначалникът,  и държавата, която не ни е забравила. Ние  с Бейхан Мехмед ще кажем само  една дума „Да бъде“,  която е валидна за всички вери и човеци, добави той.

2 коментара

2 коментара

 1. Анонимен...

  03.10.2013 at 17:04

  dve godini drug pat, pone 4 shte otidat i pak shte e kalpavo napraveno vsichko, posle da mogat da lapat pari i za remonti

  0
 2. Анонимен...

  03.10.2013 at 15:43

  kmeta ne moje edna butilka da s4upi

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™