събота, 23 юни, 2018
0

Французинът Симон Боном измина 3000 км до Кърджали за празника на града

Под провокативното заглавие „Да достигнеш Кърджали” младият французин Симон Боном на стоп и със самолет измина разстоянието от 3000 км между родния си град Клермон Феран  до Кърджали.   Той тръгна пеша от Франция на 15 септември и стигна в родопския ни град днес, за да се включи в общинската културна програма. Пътешественикът нарече пътуването си „коктейл от градове”. Фотоапаратът му е запечатал градски събития и забележителности от Лион, Франкфурт, Кронмберг и Щутгард. С чувство за хумор описва нестандартния си маршрут. Първата ми спирка беше Франкфурт – един град създаден от стопаджии, които след като са спрели тук, никога не са били в състояние да си тръгнат, казва французинът.

На 23 септември Симон прекосява със самолет разстоянието от Щутгард до Анкара, откъдето се отправя отново пешком през историческите градове Невшехир, Памуккале и Кападокия до Истанбул. От Истанбул пристига с автобус до Кърджали. В Турция прави стотици фотоси и запечатва срещите си с десетки хора от спонтанните приятелства по пътя.  Симон Боном е 26-годишен културолог, работи в Музея за съвременно изкуство в  родния си град. Освен това е музикант и фотограф. Градът Клермон Феран е главен административен център на регион Оверн, Централна Франция, съществува още преди нашествието на римляните. Смята се за столица на някогашните гали.  На централния площад авторът на Статуята на свободата в Ню Йорк Фредерик Огюст Бартолди е изваял скулптура на вожда им.  Градът е домакин на един от най-популярните международни фестивали на късометражното кино. Там се помещава администрацията на компанията за автомобилни губи „Мишелин”. В града има два университета, няколко политехнически института и висше търговско училище.

Симон е страстен почитател на градовете, занимава се със съвременна градска среда и пътешествието му идва от страстта да разбере връзката между движимата и недвижимата част на съвременната градска култура.  Отседнал е в Арткъщата в Дъждовница.  В Артгалерията на бул. „Тракия” на 4 и 5 октомври ще представи пред млади хора огромният архив от своето европейско пътуване под надслов „Да достигнеш Кърджали”.  Събитието е част от културната програма за Дните на Кърджали.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™