сряда, 20 юни, 2018
0

Шаул Камиса Раз прояви интерес към промишлеността и образованието в Кърджали

Израелският  посланик негово превъзходителство  Шаул Камиса Раз се срещна  и с кмета на Кърджали Хасан Азис.  На чаша кафе той изслуша разказа на градоначалника за миналото и настоящето на столицата на Източните Родопи. Историята на Кърджали е толкова важна, колкото днешния ден и бъдещето, заяви кметът. Той сподели, че тук мирно съжителстват  различните  етноси  и религии.  В града има  църква, джамия, синагога  е изгоряла при пожар,  а на нейно място е поставена паметна плоча.

Хасан Азис подчерта  уникалното географско положение на  града,  както и това,  че скоро е открит нов граничен пункт  с Гърция,  разказа за двата язовира край града и  за Водното огледало.  Коя е най-важната промишленост тук, се поинтересува дипломатът.   Отговорът бе, че това е цинковото производство,  което в момента се модернизира. Кметът подробно разказа и за залежите на бентонит и зеолит.  Машиностроенето е добре развит отрасъл , каза Хасан Азис и посочи  за пример  „Пневматика  Серта“  и „Теклас“ .

Кметът подчерта, че  градът е  и стратегическо място за  инвестиции, има свободна промишлена зона с площ от 250  декара.  Похвали се със спечелените  европроекти  за изграждането на Пазара на производителите,  парк „Арпезос“ и  за водния цикъл.   Спечели ли пари от  него, имаш ли  хора които да ги изпълнят, бе въпросът на  дипломата след като чу това.  Негово превъзходителство  Шаул  Камиса  Раз  се прояви интерес и за това   какви   са висшите училища в Кърджали.

Каквото направиш днес, това остава.  Записах си всичко това, което говорихте, ще го предам  на департамента в Израел, който се занимава с  икономика, също и на Института по икономика, заяви посланикът.  Той подчерта, че е бил кмет  в  област Галилея,  където има и еврейски и мюсюлмански селища и всички работят заедно.  Каза, че е впечатлен от природните дадености на града. Кърджали има потенциал и съвместно можем да направим много за него, заяви дипломатът.

На сбогуване той подари на Хасан Азис книгата „Нацията новатор“,  а кметът на Кърджали го дари с  ахат,  за който  каза, че носи късмет, щастие и дълголетие.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™