сряда, 25 април, 2018
0

„Имаше някога……гранични застави“!

Рубриката ще ви върне във времето, когато имаше живот на границата ни

Това е останало от гранична застава „Ниса“ край крумовградското село Егрек. Руини посрещат граничарите, дошли тук от носталгията по времето, когато са  били част от голямото граничарско семейство. Подобно е състоянието и на останалите гранични застави в област Кърджали. Ще ви ги покажем в поредицата „Имаше някога…. гранични застави!“.  Всеки може да се включи със спомени и снимки.
Нека само припомним, че разпродаването на имотите “Гранична полиция” започна с решение на тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков от април 2006 г. Около 430 гранични имота трябваше да бъдат изнесени на “борсата”. Кърджалийската част от тези имоти включваше заставите в Аврен, Егрек, Девисилово, Черничево, Горни Юруци, Бежанци, Стражец, Дрангово, Къпиново, Кремен, Чакаларово, Шумнатица, Чорбаджийско, Маказа, Островец, Тихомир и Малкоч. Първият имот, който бе обявен за продажба, бе в района на крумовградското село Черничево. Началната тръжна цена за земята бе 8 840 лв. , а за сградите с искаха 19 128 лв. Последва “аукцион” за 7 имота в селата Горни Юруци, Бориково, Арда, Хамбар дере, два в Бялата пръст /край Свиленград/ и Чакаларово. Земите край границата с Турция бяха спечелени от Васил Козалиев от “Домейн Катарина”. Общата сума, за която бяха купени двата имота в Бялата пръст, достигна над 100 000 лева. Пловдивската фирма “Арон” и представителят й Георги Виделов и смолянчанина Кръстьо Милушев пък се бориха за 10 декара и 3 сгради в Хамбар дере. Офертите на двамата бяха за около 40 000 лв. 50 хиляди лева брои Иван Чакъров за имот в Чакаларово. Безспорният хит бе 16-декаровото стрелбище и още два декара покрай заставата на Маказа. И този имот, както и останалите, обявени за продан “апетитки” по границата не намериха подходящи кандидати и трябваше да бъдат обявени на търг отново. Никой специалист не се нае да прогнозира как и кой ще успее да се домогне до тях. Мнозина от участвалите в търговете споделиха, че заради тромавата процедура са се отказали. Малко след като заставите бяха обявени за продан ръководители в “Гранична полиция” признаха, че няма средства за поддръжката им. Не скриха, че към заставите има постоянен инвестиционен интерес от частни фирми и неправителствени организации. Общински администрации също настояваха да им бъдат предоставяни сградите и терените. Единствено заставата в махала “Билянци” на село Арда бе дадена на Туристическо дружество “Карлък” .
Търговете за граничните имоти бяха прекратени. Не се разбра дали само заради угасналия интерес на купувачите. Факт е, че заставите бяха оставени на произвола на времето и вече са развалини.

Угаснаха надеждите на местните, че с продажбата на заставите селата им ще се оживят. Местните с тъга си спомнят все още за многото войници, които бяха преместени от заставите след преструктурирането на Гранични войски в полиция. Ако бяха продали тези имоти, ако тук имаше хотели или туристически бази, щяха се отворят работни места. Младите можеха да останат в селата. Не трябваше много да се инвестира, повечето от бившите застави си имаха всичко- асфалтирани пътища, вода, електричество, казва възрастен жител на Егрек.

Снимки: Стефан Петров

4 коментара

4 коментара

 1. Марин

  21.11.2016 at 10:39

  Бях на Г.Юруци пред 96-97 какво ли е сега там 20 години по-късно мога само да си представя.Тъжно e.

  0
 2. Anonymous

  07.10.2015 at 09:16

  Да ги бяха запазили за туристически бази поне

  0
 3. Anonymous

  06.10.2015 at 23:09

  i az na vremeto bqh granichar

  0
 4. Anonymous

  06.10.2015 at 15:22

  Всичко е съсипано по границата, сега ограда искат да вдигат

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™