събота, 23 юни, 2018
0

Кирил Ванков и Исмаил Юсеинов ще бъдат удостоени със звание “Почетен гражданин на община Кърджали”

Основателят на читалище „Обединение” Кирил Ванков /посмъртно/ и десетократният световен шампион по свободна борба Исмаил Юсеинов ще бъдат удостоени от Общински съвет – Кърджали със звание “Почетен гражданин на община Кърджали” на тържествено заседание по случай „21-ви октомври” – Деня на Кърджали. Със заповед на кмета с “Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен ще бъде награден и дългогодишният просветен деец доц. Петко Кръстев.

В „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” със заповед на кмета ще бъдат наградени с “Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен дългогодишният културен деятел Тодор Момчилов и по случай 100 годишнината от създаването на СОУ „Отец Паисий” ще бъде наградена посмъртно първата учителка в Кърджали Параскева Ванкова.

Председателят на Общинския съвет заяви, че решението е прието с пълен консенсус от работна комисия с участието на кмета на общината, представителите на всички политически сили и председателите на Постоянни комисии. Предложението за присъждане на звания и морални награди е прието, спазвайки процедурите по правилника и ръководейки се от мотива за утвърждаване на толерантността и взаимното уважение между жителите на общината, независимо от техния етнос и религиозна принадлежност.

Преди сто години Кирил Ванков създава първия културен институт в Кърджали -читалище “Обединение”. През 1913 г. е избран за председател на читалищното настоятелство и назначен за околийски училищен инспектор. Негова е идеята за откриване на първото светско училище в Кърджали.
Исмаил Юсеинов е многократен Републикански, Европейски и Световен шампион. С високото си спортно майсторство и постижения е издигал авторитета на община Кърджали в национален и международен план, превръщайки се в еталон за подрастващите поколения. В момента продължава своята активна спортна дейност, като преди броени дни е спечелил десетата си световна титла по свободна борба за ветерани.
Номинираният за морална награда “Почетен знак – Герб на община Кърджали” – златен дългогодишен просветен деец доц.Петко Кръстев е автор на десетки научни публикации, популярни статии и книги. За педагогическата и научно – професионалната си дейност е награден в областта на образованието и културата с орден „Кирил и Методий” първа степен.
С ”Почетен знак – Герб на община Кърджали”- златен, посмъртно е номинирана и първата учителка Параскева Ванкова, съпруга на Кирил Ванков. През 1913 г. е назначена за преподавател в първото светско училище в Кърджали.
И дългогодишният деятел на културата Тодор Момчилов е сред номинираните за морална награда ”Почетен знак – Герб на община Кърджали”- златен. Кариерата си започва, като главен художествен ръководител на първия танцов състав. Носител е на орден “Св.Св. Кирил и Методий” І степен и хореограф І категория.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™