петък, 20 април, 2018
0

Затягат контрола на ГКПП”Маказа” заради опасността от шарка по овцете и козите

Областната епизоотична комисия в Кърджали реши на заседание днес Областната дирекция на МВР – Кърджали и Гранично полицейско управление – Момчилград  да засилят  контрола  на българо-гръцката граница, в района на ГКПП”Маказа” и  в  областта, за да бъде  предотвратено  проникването на болестта Шарка по овцете и козите от други региони. Забранено е движението на живи овце и кози, те могат да бъдат транспортирани обаче за незабавно клане след  преглед от ветеринарни лекари и издаване на ветеринарно-медицинско свидетелство.

Припомняме, че  със заповед министърът на земеделието и храните забрани пазарите и изложбите за дребни преживни животни на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. Шарка по овцете и козите беше доказана в с. Стоилово, област Бургас и в с. Кочан, област Благоевград.  Шарката е силно заразно вирусно заболяване по животните, което нанася големи загуби, но не представлява опасност за хората.

От август  се извършват прегледи на животните в област Кърджали и не са установени признаци на болестта, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Всички собственици на животни да бъдат предупредени да не допускат смесване на стада и да не купуват животни с неясен произход, беше решено още днес на заседанието на Областната епизоотична комисия.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™