събота, 23 юни, 2018
0

Пътуваща изложба за Светите братя Кирил и Методий се открива утре в музея

Пътуващата изложба „Св. св. Кирил и Методий и държавата на духа“ ще бъде открита утре вечер от 17 часа в Регионалният исторически музей в Кърджали. Тя е по повод 1150 години от Моравската мисия на Кирил и Методий, които честваме през 2013-а.
Инициативата е посветена на автентичния български принос в световната култура – кирилицата. Тя се осъществява по идея и с финансовата подкрепа на Фондация “Българска памет” и нейния председател д-р Милен Врабевски.
Оригинално подредени, 30 платна представят в синтезиран вид развитието на старобългарската култура, нейното влияние в православния свят и в Европа.
Изложбата в Кърджали ще бъде открита от историка и преподавател по средновековна история във ВТУ проф. Пламен Павлов, който е автор на концепцията на изложбата и текстовете.
В рамките на националните чествания на годишнината, под патронажа на президента Росен Плевнелиев, изложбата беше представена в София, Варна и Брюксел, където бе открита от еврокомисар Кристалина Георгиева. Гостуването й в областния град се осъществява в рамките на празничната програма посветена на 21 октомври-Деня на Кърджали.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™