сряда, 20 юни, 2018
0

Национална научна конференция събра най-големите изследователи на тракийския въпрос у нас

Националната научна конференция „100 години от разорението на тракийските българи”
, която се провежда днес в комплекс „Арпезос” в Кърджали, събра най-големите изследователи на Тракийския въпрос у нас – чл.кор. д.ф.н. Васил Проданов, проф. Делчо Порязов, проф. Светлозар Елдъров и много други.  Сред гостите на конференцията бяха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов,дългогодишен деятел на БСП и областният управител Бисер Николов, неговият предшественик Иванка Таушанова, общественици.   
Научният форум е част от областната и националната програма за честване на 100 годишни от Балканските войни и се състои и в памет на загиналите българи от Тракия. Изследователите на тракийския въпрос обсъждат теми за съдбата на българското население в Тракия през ХХ век, тракийските бежанци и особеностите на националната им идентичност, българите от Западна Тракия след Първата световна война, съдбата на тракийските бежанци в националната и колективна памет, проблемът за бежанците в международните и двустранни договори.

Преди началото  на форума бе открита  изложба под наслов „Не забравяй но, не отмъщавай”  на Държавния архив в Кърджали. Представи я директорът на архива Вълчо Златилов. Той  подчерта, че  тук за първи път се показват документи и снимки за живота на тракийци  и  това как се  променил  той след разорението.  Сред снимките се отличават тези на фотографа Господин Гунчев, който е документирал в продължение на 15 години всички по-важни събития в Западна Тракия.

Областният управител на Кърджали Бисер Николов приветства участниците в конференцията, организирана от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. Участниците бяха поздравени още от Красимир Премянов председател на Съюза на тракийските дружества и от депутата Милко Багдасаров. Поздравителни адреси изпратиха Сергей Станишев и министър Ангел Найденов. Докладите ще бъдат публикувани в специално издание, съобщиха участниците в националната конференция.

Първият доклад бе на доц.д-р Румен Караганев  на тема „Българинът от Тракия и бежанските му предопределения“.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™