петък, 20 април, 2018
0

Изложбата „Св.Св.Кирил и Методий и държавата на духа“ представиха днес в Кърджали

Изложбата „Св.Св.Кирил и Методий и държавата на духа“ представи тази вечер в Кърджали  авторът й проф. Пламен Павлов. Тя е по идея и с финансовата подкрепа на председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски.  Гости на събитието бяха евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Моника Панайотова,  народният представител Цвета Караянчева.

Изложбата  „Св.Св.Кирил и Методий и държавата на духа” е посветена на българския принос в световната култура  –  1150-годишнината от Моравската мисия и от създаването на старобългарския книжовен език. Опитал съм се максимално синтезирано да покажа нещата, което не е никак лесно, сподели   професор Павлов. Делото на Светите братя Кирил и Методий, преосмислено във времето ражда третият класически език на Средновековието – старобългарският и третата култура – православната християнска култура, подчерта професорът.  Сред приоритетните линии на „Българска памет“  е работата с българските общности в чужбина и най-вече с учениците, с децата. Във Варна фондацията прави семинари, в които участват българчета от Бесарабия, Украйна и Молдова, от Западните покрайнини, разказа историкът. Той бе категоричен, че придружаващите текстове към представените табла  са достатъчно обективни и не страдат от прекомерен патриотизъм. Казана е историческата истина.

Изложбата е особено актуална, тъй като тази година Европа отбелязва  1150 години от  Моравската мисия на просветителите Кирил и Методий. В картините оживява Златният век на българската култура, завещал на европейската литература  имената на Климент Охридски, Константин Преславски, Йоан Екзарх и Черноризец Храбър, каза евродепутатът Моника Панайотова.  Експозицията имаше  голям интерес в  Европейския парламент и в Европейската комисия.  Българският език стана третият официален език в ЕС, което даде възможност повече хора да се докоснат  до нашата култура и идентичност.  Това е полезно за европейската ни  интеграция, защото нашата азбука всъщност е азбуката на разширяването на общността, добави евродепутатът.

 

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™