събота, 23 юни, 2018
0

Шесто издание на празника на детското изкуство „Вълшебния свят на Родопите”

Националният празник на детското изкуство „Вълшебния свят на Родопите” през тази година ще изживее своето Шесто издание. То ще се проведе в дните 19 и 20 октомври в рамките на празничната програма, посветена на Деня на Кърджали – 21 октомври.
Националният празник, който е вече доста популярен, атрактивен и привлекателен за малките творци от цялата страна, се организира от МОН, Националния дворец на децата, Регионалния инспекторат по образование, Община Кърджали и ОДК. За пета поредна година той е включен и в националния календар за извънкласни и извънучилищни дейности на МОН.
И през тази година в рамките на националния празник за детско изкуство има две направления – Национален конкурс за детска рисунка „Вълшебния свят на Родопите” и Национален конкурс по фотография „Фотоприказки”. По думите на директора на ОДК Златка Пеньова с всяко следващо издание желаещите да участват в тези два конкурса се увеличават. Тази година са получени рисунки от 43 населени места в страната като броят им е 430. За сравнение миналата година рисунките са били 350. Участниците в този конкурс са от Тервел, Разград, Благоевград, Бургас, Кюстендил, Ловеч, Стара Загора, Пазарджик. Има и от малки населени места. Естествено и от област Кърджали – от селата Конево, Рани лист, Стремци и др.
Фотографиите са 154 или с 4 повече от миналата година. Те са получени от 14 населени места в България.
Нивото на получените творби в двата конкурса е високо, по мнение на организаторите, и самото жури е било доста затруднено. Рисунките са се оценявали от художниците Пенка и Хари Атанасови, а фотографиите – от фотографите Петко Борисов и Мехмед Реджеб.
Сред основните теми в творбите са планината Родопа, българския фолклор, родопски носии, обичаи, природни феномени и забележителности като Каменната сватба, Дяволския мост, Перперикон, много пейзажи във фотографиите, истински фотоприказки с хора и животни.
Две изложби ще представят творбите от двата конкурса. Те ще бъдат открити на 19 октомври от 14 часа в детската картинна галерия на ОДК. След това наградите ще бъдат връчени от кмета на общината инж. Хасан Азис. Като за рисунка те са за три възрастови групи и съответно първо, второ и трето място, а за фотографията – в две възрастови групи. По традиция ще има и специални награди, като през тази година те са 7 – два специални плакета от Община Кърджали, награди от МОН, от Националния дворец на децата, от Регионалния инспекторат по образование, от ОДК, от в. „Нов живот” и от телевизия „Източни Родопи”.
На 20 октомври участниците в тазгодишното издание на Националния празник за детско творчество „Вълшебния свят на Родопите” ще имат възможност да посетят скалния град на траките Перперикон, а предишния ден и вечер те ще участват в панорамна обиколка на Кърджали и в специална вечеря, дадена от кмета на общината инж. Хасан Азис.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™