петък, 20 април, 2018
0

Поклон пред делото на будителите!

С факелно шествие ученици и учители от СУ”П. Р. Славейков” в Кърджали почетоха радетелите на българската духовност. След тържеството пред паметника на Васил Левски участниците преминаха със запалени факли, символ на знанието и свободата, по най-оживените места на областния град. Кърджалийци спазиха традицията отпреди век като носеха портрети на просветители, възрожденци, революционери, писатели.

В навечерието на Деня на народните будители първокласниците на ОУ “Св.св.Кирил и Методий“ положиха клетва. Децата се заклеха пред училищното знаме да бъдат добри приятели и старателни и дисциплинирани в учението, да прославят името на училището и на Родината си.

Днес в читалище «Обединение 1913» в Кърджали бе открита изложбата „Пазители и традиции“ на Фондация «Работилница за граждански инициативи». Кърджали е двадесетото място, където гостува изложбата. До момента пътуващата експозиция е видяна от над 85 000 души в много градове на страната. „Тя ни връща към нашите корени и традиции, потапя в цвят и настроение и припомня какво е съхранило историята и бита на българина, дава отговор на въпросите- кои са съвременните пазители на традициите, защо е важно да пазим културното наследство и прави ли ни това по-модерни граждани», каза на откриването Камелия Чолакова, секретар на първото читалище в Източните Родопи. Снимките са направени от фотографа Радич Банев по време на фестивала „Живо наследство 2014”. В Кърджали изложбата ще остане до края на месец ноември.

По случай 1 ноември в РБ”Н. Й. Вапцаров” бе открита изложба с ценни издания, посветени на известни български книжовници, възрожденци и просветители.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™