петък, 22 юни, 2018
0

Кърджалийци: Разруха в бившето училище „Н.Й.Вапцаров“ във „Веселчане“

Това е  останало от основно училище „Н.Й.Вапцаров“ в кърджалийския квартал „Веселчане“.

То е закрито преди повече от 10 години навярно. Сега е призрачен паметник . Едно българско училище символ на разрухата и ограбването на страната ни.
Няма ги прозорците, през дупките надничат дървета, стените са грозно изрисувани и издълбани с пирони. Каквото е можело да се открадне, го няма. Останали са истории, скрити в дневника в някой разнебитен шкаф. На пода разпилени букви и страници от учебници, късчета от карти за онези славните времена на първата Българска държава. Напукани стени, напукани спомени. Хората наоколо вече са забравили кога за последно в това училище се е чувал детски смях. А той сякаш отеква в празните класни стаи.
Всъщност в мрачния паметник на българското училище сега свободно се разхожда само вятърът.
Статистиката сочи, че от 1996 до 2005 година в община Кърджали от 54 училища са останали 31, т.е. в рамките на девет години са закрити 23 училища.
Кой още не е разбрал, че реформата в образованието у нас означаваше само закриване на училища, съкращаване на учебни програми и обезличаването на българския учител. Или с други думи разруха.

2 коментара

2 коментара

 1. Стефан

  21.11.2014 at 16:34

  Жалко едни от най хубавите ми спомени от детството са свързани с това училище.Нищо не може да го изтрие от спомените ми ,като най красивото училище в България.Поклон на всички учители Харитов,Дъгова вие ни направихте хора.

  0
 2. Анонимен...

  02.11.2014 at 17:11

  Pederaska istoria nikav red

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™