петък, 20 април, 2018
0

Прокуратурата ще проверява 10 заповеди на кмета на Кърджали за строеж върху общински терени

Градоначалниците масово издават незаконосъобразни заповеди за строеж върху общинска собственост, констатират от държавното обвинение

© Снимка: Кърджали НЮЗ

10 заповеди  на кмета за строеж върху общински терени  в Кърджали  ще проверява Върховната административна прокуратура (ВАП).

Прокуратурата  е констатирала масови нарушения от кметове, издавали заповеди за строеж върху общинска собственост без разрешение от общинския съвет, съобщава „Правен свят“.  173  незаконосъобразни административни акта през последните близо 2 години са открили от държавното обвинение. ВАП ще оспори пред съда всички незаконни разрешения за строеж. Най-голям брой на заповеди, подлежащи на протест,  са разкрити в Добрич  -27 бр., Перник – 25 бр., Столична община – 16 бр.,  Девин  – 13 бр., Шумен 11 бр., Кърджали  – 10 бр., с. Гърмен – 9 бр. и др.

С посочените разрешения се нарушават чл.37 и чл.38 от Закона за общинската собственост, според които решението на общинския съвет е условие за извършване на разпоредителните действия по учредяване на право на строеж, на надстрояване и/или на пристрояване. Изключенията, които законодателят допуска касаят единствено приложимият ред /с или без търг или конкурс/ и безвъзмездността на предоставеното право.

На тази основа от ВАП е организирана проверка за законност, при която от териториалните прокуратури са издирени конкретни заповеди на общински кметове, издадени след 1 януари 2015 г., с които се извършват незаконосъобразни разпоредителни действия от посочения вид с имоти – общинска собственост.

В този брой се включват и незаконосъобразни разпоредби в подзаконови актове, действащи на териториите на общини  Шумен, Велики Преслав, Смядово,  Хитрино, Хасково,  Кърджали, Момчилград,  Джебел,  Перник, Вършец, Велико Търново,  Гърмен, Столична община, като някои от тях са установени от ВАП в предходен момент.

След приключването на съдебноадминистративните производства с влезли в сила съдебни актове във всички случаи на обявена нищожност на оспорените заповеди предстои да се сезира местния орган на власт, доколкото прокуратурата няма правомощия да атакува пред съда договори, сключени въз основа на невалидни административни актове.

Ефектът от проверката се изразява в отстраняване на случаите на незаконосъобразно разпореждане с общинска собственост без решение на общински съвет с цел спазване на целта на закона, който въвежда засилена защита на обектите ѝ, съобщават от държавното обвинение.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™