7 200 лева струва на месец лекарството на 30-годишната Петя Костова от Кърджали. За пълния курс на лечение й трябват 54 164,06 евро. Това е цената на живота на младата жена, която е  диагностицирана преди 10 години с Болест на Ходжкин. До 2014г. е  в ремисия. Преди три години обаче заболяването й се връща с пълна сила и кошмарът за Петя започнал отново.

След като се почувствала зле , отишла в болница в Пловдив, където й направили необходимите изследвания и й съобщили ужасната новина. „Преминах през няколко вида химиотерапии (ABVD, ESHAP, MINE), 16 имунотерапии с Brentuxmab , множество лъчетерапии. Чаках с надежда, че изследванията ще са по добри, но уви! Оказа се, че не се влияя от тях. С мъка разбирах, че изпитанието ми продължава”, пише Петя в своята фейсбук страница „Да помогнем на Петя”. Лъч надежда се появил, когато й казали, че има шанс, чрез трансплантация на стволови клетки, да бъде стопирано коварното онкозаболяване. За съжаление и това не дало резултат, а в последните две години Петя загубила и родителите си, които били нейната най-голяма опора. „Подкрепа от семейството ми остана само братчето ми и мъжа ми, с който така мечтаем да имаме дете”, казва младата жена.

Преди два месеца тя започнала терапия с ново лекарство, което дава шанс за живот на хора с нейната диагноза. Преди да започне приема на новото лекарство Петя не можела вече да ходи, лимфните й възли били много подути и имала ужасяващи болки. По думите й съвсем скоро лекарството започнало да дава резултати и тя сега се чувства по-добре, но цената му на месец е 7 200 лева. „Имам последен шанс да се боря с рака, но лекарството, все още не се поема от здравната каса. Принудена съм да си го закупувам сама, но сумата е невъзможна за набавяне.  Нуждая се от 54164,06 евро. Досега се борихме със собствени сили и средства за живота ми. Вече няма как да се справим. 
Моля всички вас да не ме оставяте сама в тази трудна битка с коварната болест. Вие сте последната ми надежда. Преминах през толкова много …. Не мога да се предам. Няма да се предам!”, категорична е  Петя.

Банковата й сметка е:

Райфайзен банк
IBAN: BG40RZBB91551087733102
BIC: RZBBBGSF
Титуляр: Петя Костова

www.monitor.bg