четвъртък, 8 декември, 2016
Емилия Радева написа Изложбата на професора е страхотна! Заслужава си да й отделите внимание. А лекцията пред учениците и учителите бе повече от… Гюлкибар Юзеир написа Това ли са правата и свободите на народа ,като унищожавате бащините имоти на населението.Да водим дела и да се влачим… Марин написа Бях на Г.Юруци пред 96-97 какво ли е сега там 20 години по-късно мога само да си представя.Тъжно e. написа Imateli ktem za ogolemqvane na biusta написа i kakvo seva tiya izrodi şte izlejat 7 godini i şte sa na svoboda taka li,dano izgniyat v zatvora,ama yavno… написа https://www.youtube.com/watch?v=14Y6gLTfWTg
192

Кърджали в дъното на класацията за развитие на икономиката

14-Кърджали

Задълбочават се разликите в развитието между регионите в страната. Това сочи петото годишно издание на изследването ”Регионални профили: показатели за развитие”. Институтът за пазарна икономика представи петото издание, в което традиционно са включени всички области на България, изследвани в дълбочина.

Очаквано София е с най-добро социално-икономическо състояние. След столицата, относително добре се нареждат Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе. Проблемът при тях обаче са високите местни данъци и такси. За Видин, Враца, Монтана и Плевен се потвърждава тенденцията за лошо демографско състояние и слабо развита икономика. Проблеми с работната сила и пазара на труда, както и много слабо развита икономика имат Разград, Кърджали, Силистра и Търговище, съобщи Нюз. бг.През 2014 г. българската икономика достигнала предкриизсното си ниво, но все още 19 области не са успели да възстановят съвкупното си производство. Главният икономист на ИПИ Десислава Николова поясни, че това са последните данни за БВП на областно ниво. В Северозападна България нито една област не е успяла да стигне предкризисното си ниво.

Южна Централна България също не се е възстановила, с изключение на Област Пловдив, която бележи бърз ръст и нейният съвкупен продукт е с близо 9% над нивото от предкризисния период.

В София се произвежда около 40% от БВП в цялата икономика, а в столицата продължава да приижда работна сила от други области. Като цяло, преките чуждестранни инвестициите продължават да стагнират. Положителни тенденции обаче се отчитат в областите Варна и Стара Загора, където има значителен приток на чуждестранни инвестиции през 2014 г.

В 1/3 от областите са достигнати нивата от предкризисния период от гледна точка на дълготрайни материални активи.

Анализът на ИПИ показва, че повечето области отчитат сближаване на БВП на глава от населението със средноевропейското ниво от 2007 г. насам. В София БВП на човек вече е равен на средноевропейския. След нея се подрежда Стара Загора.

Столицата представлява голямата разлика в доходите между Северна и Южна България, смятат от ИПИ. Икономистите са на мнение, че ако София се извади от сметките, както БВП на човек, така и заплатите и доходите в Северна и Южна България са сходни като размер.

В Стара Загора доходите са вече близо 60% от средноевропейското ниво, посочват от ИПИ. Докато обаче градът на липите дърпа напред, Бургас изостава. Въпреки че е шампион по усвояване на евросредства, стандартът на живот се отдалечава от средноевропейското ниво, сочат данните. Притеснително е, че разликите в страната продължават да се задълбочават, като в последните две години различията се увеличават. Причината е, че София и още няколко области растат бързо.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

Статистики от Google Analytics™