сряда, 20 юни, 2018
0

Институтът за пазарни изследвания: Не знаем колко хора живеят в Кърджали. Оказва се, че 105 % са здравноосигурени!?

В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали, твърди Явор Алексиев

Все по-голяма разлика в заплатите в страната като заплащането в София е в пъти над това от други области. „Средностатистическият жител на София живее със стандарта на покупателна способност на средностатистическия европеец“, коментира пред NOVA Явор Алексиев от Института за пазарни изследвания.

„В София доходите са близо два пъти по-високи от тези в област Видин и тяхната структура е много по-благоприятна. Над 60% от доходите на домакинствата в София идват от работна заплата, а не от помощи и пенсии“, уточни той.

Той коментира и данните някои области в страната. „В Смолян има добро ниво на заетост и много висока икономическа активност. Това обаче е областта с най-негативен механичен прираст т.е повече хора напускат, отколкото се заселват там всяка година“, обясни той.

„Разград и Силистра до голяма степен вече споделят социално-икономическото ниво на развитие на Видин и Монтана, там има голяма структурна безработица“, каза още той.

„В Кърджали имаме голям проблем – не знаем колко хора живеят в Кърджали. Ако вземете данните за здравноосигурените хора и данните за населението и ги сравните, ще видите, че 105% от хората са здравноосигурени, което няма как да истина“, добави той.

Средната работна заплата в столицата е 1296 лв., докато във Видин тя е само 638 лв., а в Благоевград – 652 лв.

В Силистра средната заплата е 683 лв., в Ямбол – 690 лв., в Перник – 690 лв., в Кърджали – 686 лв., в Смолян – 696 лв., Хасково – 697 лв., Перник – 696 лв.

Общо в девет области на страната средните възнаграждения не могат да прескочат границата от 700 лева. В резултат на това в София през изминалата година населението се е увеличило с повече от 5400 души, тъй като повече хора са се заселили в града, отколкото са го напуснали.

Безработицата е сериозен фактор за доходите, а най-висока е тя в област Силистра – 21,8%, следвана от Шумен – 19,7%, Видин – 18,8% и Враца – 17,7%. Най-малка безработицата е в област Кърджали – 2,3%, а София-град е на второ място с 4,3%

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™