събота, 23 юни, 2018
0

Малкият Мустафа все още е сам и още е в болницата

9 -годишното момченце Мустафа Халилов, чиято съдба трогна хиляди през септември, все още се намира в Детската онкохематология на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Мустафа, който е болен от остра лимфобластна левкемия, ще продължи с лечението си поне до Нова година. Изписването му е въпрос на лекарско решение, подчерта шефката на Социално подпомагане в Пловдив Надя Танева пред „Монитор“. Тя уточни, че за Мустафа има издадена заповед за настаняване в Център от семеен тип, но това все още не се е случило.
„Физически детето все още е в болница, тъй като лекарите са преценили, че лечението му трябва да продължи почти до Нова година. Място в Центъра за настаняване от семеен тип му е осигурено, но когато лекарите кажат, тогава. Всичко се прави в интерес на детето”, обясни Надя Танева.

Социалните са започнали да подготвят болното момченце към прехода от болничната стая в защитеното жилище. Те вече са водили Мустафа в Центъра за настаняване от семеен тип, като са го запознали там с другите обитатели и с обстановката.  Мустафа, който през септември почти не говореше български, е вече коренно променен. Той вече не само разбира всичко на български, но и говори спокойно, което се отразило в положителен план на успеваемостта му с уроците.
По график в болничната стая с момченцето работят педагози и социални работници. Мустафа не е оставен сам, категорични са социалните.

Междувременно стана ясно, че майката на Мустафа – Джейлян, нито е идвала в Пловдив да види първородния си син, нито се е интересувала след интервютата си по телевизиите от септември за детето.

Момченцето е най-голямото от общо петте деца на майката. Тя го е родила, когато е била едва на 12 г. След Мустафа има още три деца, които в момента ги отглежда нейната майка в крумовградското село Бряговец. Последното й дете – бебе, Джейлян дала за осиновяване още в родилното. След това нехайната майка се пренесла да живее в Кърджали при новия си мъж, който не искал да се грижи за нейните пет деца.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™