четвъртък, 24 май, 2018
0

Тодор Каракашев е носителят на националната награда „Петя Караколева“

Националната награда за детска литература „Петя Караколева”бе връчена на писателят Тодор Каракашев за книгата му с приказки „Защо слоновете имат дълги хоботи”. Статуетката, дело на кърджалийския творец Емил Пенчев, получи лауреатът снощи в залата на Дома на културата.
Победителят в конкурса за датска книжка, издадена през 2013 г., бе обявен на 21 октомври – Деня на Кърджали. Жури с председател Петър Анастасов и членове Благовеста Касабова, Банко Банков, Елица Мавродинова и Иванко Маринов е избрало най-достойната за отличието книга „Защо слоновете имат дълги хоботи“.
Наградата на Тодор Каракашев връчи зам.-кметът Елисавета Кехайова. За пореден път имам удоволствието заедно с кърджалийци да отбележим поредната десета юбилейна година от учредяването на наградата за детска литература. С днешното събитие слагаме добър знак за това колко добре умеем да поддържаме традициите, каза Елисавета Кехайова. За десета поредна година община Кърджали съвместно със Съюза на българските писатели връчва тази награда за детска литература. Радостно е, че участниците са много повече, 36 автори са участвали в конкурса. Кехайова пожела много вдъхновение и творчески успехи на Тодор Каракашев и му благодари от името на кмета за участието в конкурса.

Голяма чест и удоволствие е да присъствам в Кърджали , сподели развълнуван Тодор Каракашев. Щастлив съм от наградата, тя ми дава усещането за духовна връзка между моите скромни текстове и книгите на Петя Караколева . Петя е уникална авторка, тя успява да събере фантазия и реалност в една магическа действителност. Тя е най-образната и метафорична писателка за деца, която „рисува“ творбите си с фантастични боички. Смятам, че Петя Карраколева не е достатъчно оценена и призната, каза Каракашев.

Тази година се навършват 70 години от рождението на Петя Караколева и 10 години от учредяването на награда на името на талантливата кърджалийка. Организатори на събитието по връчване на наградата са Съюзат на българските писатели, община Кърджали и Народно читалище „Обединение 1913”. Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са : Кирил Назъров – 2005, Севда Севан – 2006, Панчо Панчев – 2007, Атанас Звездинов – 2008, Николай Милчев – 2009, Весела Фламбурари – 2010, Анелия Янковска-Сенгалевич – 2011, Румяна Капинчева – 2012, Мая Дългъчева – 2013.
Tодор Каракашев е роден през 1955 г. в Пазарджик. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Член е на Съюза на българските писатели и IBBY (Международен съвет за детска книга) – българска секция.
Автор е на седем книги за деца и две литературоведчески: „На лист от тетрадка” (1996 г.), „Приказки за мушмороци” (1998 г.), „Необикновено обикновена история или бивали небивалици за това и онова” (2003 г.), „Осъден на помилване” – за творчеството на Михаил Булгаков (2007 г.), „Който знае, да мълчи” (2009 г.), „Нови приказки за мушмороци” (2010 г.), „Страници за Стоян Дринов и Йордан Стубел” (2011 г.), „Необыкновенно обыкновенная история” (2012 г.), „Защо слоновете имат дълги хоботи“ (2013 г.), „Дядо на въртележката” (2013 г.). Негови творби са превеждани на гръцки, сърбо-хърватски и руски.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™