петък, 25 май, 2018
0

Бойко Синапов: В Кърджалийско ДПС политизира и лова

Вчера ДПС изведе на протест не ловци, а селски кметове и общински съветници, които издигнаха плакат „Не на политиката в лова“ , а правят точно обратното. Това заявиха пред медиите по повод вчерашния протест на ловци от Момчилград председателят на Ловно-рибарско сдружение „Ахрида“ Димитър Стойчев и съпредседателят и председател на дружинка „Биволяне“ Бойко Синапов.

Наблюдавахме сценарий на колегите ни от ловно- рибарско сдружение „Родопи“ и искаме да спрем заблудата в обществото за това, което се случва. Виждаме пълната мобилизация на една политическа партия, която и чрез лова иска да наложи своя монопол тук, заяви Синапов.

През 2010 г. ние от бившата дружинка „Равен“ бяхме принудени да се разделим на две и да направим алтернативно сдружение „Ахрида“. Тогавашният председател на сдружение „Родопи“ „Мехмед Шефкет, който е член на УС на сдружението и организатор по лова, обсеби вилата на ловците, забрани ни да влизаме в нея. Това принудило ловците да разделят дружинка „Равен“ и да създадат сдружение, което е регистрирано към Българския ловно- рибарски съюз.
Причината да стигнем до тук,е че искахме само да ловуваме, нищо повече. Подадохме документи и ловният район бе одобрен. След две години при смяна на политическата система, район им е отнет и са лишени от възможността да ловуват, със заповед на министър Димитър Греков той им е отнет.
Тези, които протестираха вчера, ходят на лов, а ние –не. И те излизат на протест, недоумява Синапов. Районът е разделен, те имат си място, където да ловуват. При нас в сдружението възникна проблем, една от дружинките ни напусна под техен натиск и законът не ни позволява да влезем във владение на района, поясни Синапов.
Внесли сме документи в Агенцията по горите ловният район да ни бъде възстановен и да можем да ловуваме.

Миналия месец бившият директор на Горското в Момчилград ни препрати към областния лидер на ДПС, за да ни заверят ловните билети, което ние не направихме. Гавра с обществото и с ловното съсловие в Кърджалийска област е това , което се случва, заяви Бойко Синапов.

Имаме информация, че мероприятието е организирано със съдействие на кмета на Момчилград, добави Димитър Стойчев. Кметът е разпоредил на селските кметове, общинските съветници и служители в администрацията да излязат на протеста. Преброих 14 кмета и няколко съветници, което показва, че има указание отгоре да се протестира.
Според Синапов протестът от страна на ловците от сдружение „Родопи“ е заради спора между двете дружинки „Равен“ и „Нановица“ за плановият отстрел на 200 елена. Всяка от дружинките го иска за себе си. Мехмед Шефкет е заявявал, че за него няма проблем, че пътят му към София е застлан с еленски кожи. Ловното стопанство „Студен кладенец“ се стопанисва по закон от сдружение „Родопи“. Има злоупотреби за над 150 000 лева от лова на елени, средствата от който не са внасяни в касата на сдружението в продължение на 5 години. Сезирахме прокуратурата, но потулиха случая, каза Димитър Стойчев.

От „Родопи“ не искат да се стига до разделяне на ловния район, защото ще лъснат злоупотребите, категорични са от сдружение „Ахрида“.

Бойко Синапов апелира ДПС да овладеят ситуацията в Кърджали, защото ако това нагнетяване на напрежението продължава, нещата ще излязат извън контрол. Не съм партийно ангажиран, но заради политизирането на проблема с ловното поле не можем да се гледаме с колегите от другите дружинки, заяви Синапов и добави, че ловците му споделили, че по принуда са излезли да протестират вчера.
В същото време от сдружение „Родопи“ вчера протестираха срещу назначението на горския Шукри Халит. Това е отговорност на политическата партия, която го издига, не на ловците, добави Синапов.
Нагло се опитват да правят политика чрез лова. Няма да допуснем това. Подкрепят ни ловците от областта и страната и ще използваме всички законови средства, ако те продължават да протестират, бе категоричен Синапов.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™