събота, 23 юни, 2018
0

Продават първия етаж на магазин „Родопея” в Кърджали без търг

Местният парламент гласува днес предложение от ЕТ „Тара – Татяна Велкова” за откриване на процедура за приватизация на бившия магазин за детски стоки, преустроен в аптека  и  Витринно помещение  на първия етаж на  магазин „Родопея” на бул.”България” .

Повече от 20  години продължава сагата с продажбата на  общинския имот. Решението  на общинския съвет за откриване на процедура за приватизация е от 2006 г. Лицензиран оценител е  определил   цена от 1 975 400 лева. Местния парламент  е предложил 30 %  от сумата да бъде платена при сключване на сделката, а другата част – до три години да бъде платена. Условията е продажбата да стане без търг и конкурс  на пазарна цена.

През 2008 г. Окръжният  съд и ВАС излизат с окончателните становища  магазин „Родопея“ да бъде продаден от община Кърджали.  Решението на магистратите задължава  общинска администрация обектът да бъде продаден без търг и конкурс на пазарна цена.  Местният парламент отказва да изпълни съдебното  разпореждане.

Учудвам се, че никой не взема  думата по един толкова обсъждан въпрос в Кърджали, каза Милан Миланов.  По време на  мандата на предишния общински съвет  съдът  излезе с решение по този въпрос, който местният  парламент отказа да изпълни. В основата  на това  стои договор , подписан през 1993 г.  от тогавашното ръководство на общината. Местният парламент не го прие и последва съдебно решение, които също не бе изпълнено. Защо след като  веднъж е отказано да се продаде, сега отново  приемаме това искане. В едно от тези помещения сега има аптека, собственикът й вероятно ще  поиска обезщетение от общината. Вероятно ще има последствия за всички нас. Затова от  групата на БСП искаме отговор на този въпрос, заяви Миланов.

Расим Муса поиска   да отговори на Миланов, но след като заяви, че е подписал декларация за конфликт на интереси  тъй като синът му  държи витринно помещение  в магазина, трябваше да слезе от трибуната и да не участва в дебата по настояване на председателя Раиф  Мустафа. Успя само да   уточни, че преди  стойността на магазина е била 5 милиона лева, което е 5 000 лева по сегашните цени. Затова  се е наложило да бъде разделен на три  части, за да се впишат в рамките на закона.

Не бих се съгласил с Милан Миланов, че ще има последствия за общината от това решение, каза юрисконсултът на общината  Крум Трингов . Предстои да се направи анализ на обекта , стойността му да се актуализира . А всички подобрения в него  ще са за сметка на ЕТ „Тара“ и няма да бъде натоварен общинският бюджет.

Миланов   изрази недоумението си от факта, че при условие, че  има съдебно решение,  трите отделни части се дават под наем след като са дадени преди това на един собственик.

С 37 гласа „за“ бе прието решението за приватизация на общинския имот.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени