четвъртък, 24 май, 2018
0

Газопроводът ще преминава през 4 общини в областта. Само в Кърджали ще има газоразпределителна станция

Междусистемната газова връзка Гърция – България, за която вчера бе подписано инвестиционно решение, ще преминава през общините Кирково, Джебел, Момчилград и Кърджали. В област Кърджали тръбата само преминава, не е предвидено да има автоматични газоразпределителни станции в общините, освен в областния град. По проекта на територията на България другата такава станция ще е в Димитровград.

В Кърджали газоразпределителна станция ще има заради започналото газифициране на града и то по настояване на големите предприятия, поясни по време на общественото обсъждане Кирил Димитров , пълномощник на гръцко-българската проектна компания „Ай Си Джи Би“ (ICGB AD), която трябва да проектира, изгради и експлоатира газовата междусистемна връзка.
Тръбата тръгва от Комотини, преминава през Маказа. На територията на България пресича три области до село Загоре,където се свързва с нашия газопровод. Трасето ще е с дължина 151 км. Тръбата е широка 800 милиметра, минава на не по-малко метър под земята. Има капацитет за пренос на 3 млрд. куб. метра природен газ на година. 100 % е държавното участие в строителството на газопровода и частично от страна на Българския енергиен холдинг, представляван от Ваньо Славейков. В плана за строеж на газовата връзка се включва изграждането на площадки за газови станции и линейни разпределителни кранове. Предвижда се и полагане на оптична мрежа, както и изграждане на диспечерски център в Хасково.
Подобни газови връзки ще има с Турция и Румъния, целта е да се избегне монополизмът по отношение на доставката на газ в момента.
Одобряването на трасето за газопровода в област Кърджали се забави заради първоначалния отказ на общините Кирково и Момчилград тръбата да минава през тяхна територия. От община Кърджали също имаха претенции за проекта. В началото на август 2014 г. общинският съвет на Кърджали взе единодушно решение интерконекторната газова връзка между България и Гърция да минава през общината. Тогава съветниците одобриха и варианта обезщетенията на засегнатите собственици на земи в района на трасето да бъде за сметка на изпълнителя на проекта. В общините Кирково и Момчилград също първоначално не се съгласяваха тръбата да минава на тяхна територия. Като причина за това те посочиха претенциите на собствениците на земя в района. Смекчиха позицията си след посещение на бившия вицепремиер по икономическите въпроси Даниела Бобева, която успя да ги убеди, че газовата връзка с южната ни съседка е от голямо значение за тях.
След одобряването на ПУП бе уточнено, че са взети предвид всички направени възражения от страна на общини, частни собственици на земи и институции. Заради това за четири участъка в община Кирково и един в община Кърджали се прави ново проектиране, което е извън одобрения Подобрен устройствен план.
Едва след като подписаха газопроводът да преминава през териториите им, общините в област Кърджали решиха да настояват за отклонения, чрез които да получат газ от бъдещата интерконекторна връзка България – Гърция. Пред БНР кметът на Кирково Шинаси Сюлейманов заявява, че се очаква газопроводът да осигури диверсификация на доставките и конкурентни цени на горивото. Което от своя страна ще привлече инвеститори. Според него не само държавни и общински сгради могат да бъдат газифицирани, но има интерес и от частници, включително от хотелиери. Настояването за отклонения на тръбата към общините е поставено пред Българския енергиен холдинг.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени