петък, 25 май, 2018
0

Славейковци с благотворителна акция за преподавателката си Христина Стайкова

Седмокласници от клуба „Свят-човек-слово“ към СУ „Петко Р. Славейков“ в Кърджали с ръководител Диана Паслиева, представиха народни носии, обичаи и традиционни ястия от Родопите.  По тяхна идея се организира разпродажба на традиционните баници, тиквеници, питки и други кулинарни изкушения на изнесени маси в коридора на училището, а събраните от тази инициатива средства в размер на 113 лева ще бъдат коледния подарък от учениците за учителката по история Христина Стайкова.

„Месец декември винаги се свързва с празниците. Започваме да мислим за украса на коледната елха, привличат ни светлините от магазините, усеща се духът на празниците! Средата на месеца свързвам с уханието на коледните сладки с канела, с камбанения звън и празничната трапеза“, споделя седмокласничката Теодора Шанева .

Именно с празниците и традициите свързват децата от клуба ,,Свят – човек – слово“ по проекта ,,Твоят час“ всяка своя дейност в последния месец на годината. Задачата на всеки участник в клуба бе да представи своето родно място като опише обредите преди празниците, традиционното облекло и ястията, характерни за този край и за този период.

Пламена, например представи носия от Ивайловградско и табло, на което показа нагледно как протичат празниците в нейното село – Долно Луково. Изабел, от своя страна, се появи в родопска носия и с характерното за този край слово омая присъстващите, разказвайки как процъфтяват читалищната дейност и туризмът в Смолянския регион.

Гости на проявите на клуба бяха всички учители, ученици, родители и приятели на училището.

„Както покоряваме върховете в науката и спорта, така вярваме в доброто, включваме се в благотворителни акции, посрещаме бъдещия ден с усмивка!“, ентусиазирана е Теди Шанева, изразявайки мнението и емоциите на всичките си съученици.

 

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™