сряда, 23 май, 2018
0

Кърджалийци забравиха спасителя на тракийските бежанци Димитър Маджаров

Кърджалийци са забравили спасителя на тракийските бежанци Димитър Маджаров. Днес, когато се навършват 133 години от рождението на воеводата, неколцина членове на Тракийското дружество, носещо името му, почетоха паметта на човека, наречен преживе от признателните  си сънародници „нашата държава“.
Венци и цветя пред паметника на Димитър Маджаров поднесоха  присъстващите от името на Тракийското дружества и читалище „Тракия“.
Председателят на тракийското дружество Яни Янев не скри разочарованието си от факта, че присъстващите тракийци са толкова, колкото и журналистите. Той припомни героичния път на войводата Димитър Маджаров. В Илинденско-Преображенското въстание е четник в Малкотърновско и Лозенградско. След Хуриета през 1908 година е сред привържениците на Яне Сандански. По време на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Лозенградската партизанска дружина на Михаил Герджиков. След оттеглянето на българските войски през есента на 1913 година застава начело на чета, която заедно с четата на Руси Славов защитава българите в Дедеагачко и Гюмюрджинско. Двете чети разбиват конвоя на турците между Дедеагач и Фере и спасяват 12000 български бежанци. Тогава бежанците казват за него: Маджаров е наша държава!.
Участвал активно в живота на Кърджали. Създател е на Тракийското дружество, ръководител на предприятие. През 1947 година представлява Тракийската организация в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, след която е сключен Парижкия мирен договор. Радетел е на каузата Тракия да остане в България
Димитър Маджаров умира на 25 ноември 1949 г. в Кърджали.
Улица в града е именувана на него. Неговото име носи и град Маджарово, тогава Ятаджик, край който през 1913 г. тракийски бежанци под закрилата на Димитър Маджаров преминават граничната тогава Арда.
Морският нос на остров Анвер в Антарктика е именуван на спасителя на бежанците от Тракия.

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™