сряда, 25 април, 2018
0

Реджеб Ариф представи книгата си „Безводно-земя на предците“

Излезе от печат третата и най-нова книга на турски и български език на автора Реджеб Ариф. Творбата с монографии за родното село и района носи името „Bezvodno-Ata diyarım, Безводно-земя на предците“, а редактор е Мехмед Алев.

Книгата разказва за историята на чернооченските села Безводно и бившето село Кадънка /останало под водите на язовир „Боровица“/. Изданието съдържа и родословие на голямата фамилия от бившето село Кадънка Алиогулларъ– от който род е и авторът Реджеб Ариф.

Авторът представи книгата си в Черноочене пред близки, приятели, бивши и настоящи жители на селата Безводно и Кадънка.

Човек се пита: какво ли е моето минало, кои са моите предци, за да знам как да подредя бъдещето си. Всеки  род има своите дълбоки корени и те не бива да бъдат подминавани просто така, пише в книгата си авторът.

Гости на представянето бяха Кметът на община Черноочене Айдън Осман, директори на училища, учители и интелектуалци от района.

Айдън Осман заяви, че на един дъх е прочел новата книгата. Впечатлен съм от оригиналността и по отношение оригиналността на разказите в произведението, каза той. Айдън Осман връчи на автора Реджеб Ариф плакет на община Черноочене.

Реджеб Ариф описва интересни щрихи от живота на местните хора, като това от къде идва прякорът „Дядо Господ“ на един от бившите кметове на село Безводно Рахим Моллахаммуд.Разказани са истории със спомени на хората от района за събития от Балканската война и др, като подробно са описани участниците в различните войни от рода Алиогулларъ.

Реджеб Ариф e роден на 17 март 1932 година в бившето чернооченско село Кадънка. Учи в ардинското село Русалско, а по-късно в Медресето в Кърджали. През 1950 г. завършва педагогическо училище в град Стара Загора.До пенсионирането си е бил учител в различни населени места в областта, включително и родното си село Кадънка.

Исмет Исмаил

Натиснете за да коментирате

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™