сряда, 25 април, 2018
0

Багри от Родопите представи в Кърджали московчанката Екатерина Садула

От днес до 21 декември Екатерина Садула, която живее и работи в Момчилград,  ще демонстрира в Артгалерията старинни балкански техники за ръчно изработване на сувенири и предмети от необработена вълна. Вчера бе открита изложба  от нетрадиционни вълнени екоизделия, изработени от нея. Много  гости посрещна развълнуваната Екетерина,  повечето от тях бяха дошли от Момчилград. Предимно  дами разгледаха с интерес представените изделия, разпитваха  за технологията, а домакините  Екатерина и съпругът и Гюркан  посрещнаха  приветливо всеки,  на по чаша вино   показваха и разказваха за  всеки от предметите, за това как е направен , а гостите не скриха възхищението си.  Катя и съпругът й напълно си заслужиха комплиментите за добрия вкус, усърдието и  умението по този начин да представят багрите на Родопите.  Предметите са за всеки –  шапки, шалове, чанти, покривки за  мебели всичките от непредена вълна.  За Екатерина тя съчетава успешно традициите от древността с модерното изкуство.  Гордост за младата жена е една изработените от нея от чанти, която е попаднала на страниците на  престижно модно московско списание. А гостите  й снощи се впечатлиха от  коледната елха, закичена с  украси от естествена коприна.

Екатерина е предпочела Момчилград пред родната си Москва и  със съпруга си Гюркан  живеят  в родопския град от няколко години.  Тук архитектката е превърнала в професия  хобито си да прави предмети от плъстената вълна. Заедно със съпруга си са открили цех в Момчилград , в който майсторят произведения от качествена родопска вълна и  ги предлагат не само у нас, но и в чужбина . В цеха  им вълната се разчепква с дарак, оцветяват я с растителни багрила  и след това се появяват  красивите екоизделия.

Желанието и на двамата е  Момчилград  да стане център за производство и търговия с произведения от плъстена вълна.

2 коментара

2 коментара

 1. Мария

  18.12.2013 at 16:25

  Катя, ну это триумф! Елка вообще-огонь! А что со спиной на первой фотке))) Это надо специально постараться было фотографу, чтобы уловить момент такой "удачный"))))

  0
 2. Анонимен...

  17.12.2013 at 13:29

  bravo na jenata, pravi neshto s vremeto si, a ne sedi po peikite da 4opli semki

  0

Напишете вашето мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

localnix Малки обяви
localnix Малки обяви
Най-четени

Анкета

Нужно ли е да се сменя името на стадиона в Кърджали?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

Статистики от Google Analytics™